Sälja domännamn – så här gör du

Sälja domännamn

Alla vet att man kan registrera ett domännamn för en avgift. Men de går också att sälja och det kan vara en lönsam affär om du vet vad du gör. Här är några viktiga steg att tänka på när du ska sälja domännamn.

Domänmarknaden utvecklas ständigt och precis som på alla marknader finns det trender som styr. För några år sedan var domännamn som hette eller påminde om hela segment väldigt heta. Toys.com, clothes.com, hotels.com är exempel på namn som sålts för mycket stora belopp. Carinsurance.com såldes för hela 49,7 miljoner dollar. Och även om sådana priser förstås är mycket ovanliga finns det en marknad för bra domännamn.

Så här mycket är ett domännamn värt

I dag har namn som är korta, slagkraftiga och enkla att komma ihåg i regel ett större värde än de som beskriver en produkt eller tjänst. De som startar ett företag och upptäcker att deras namn redan är upptaget är i regel villiga att betala bra för att köpa domänen i fråga. Samma sak gäller för produkter och tjänster. Apple betalade ett annat företag väldigt bra för iCloud.com, till exempel. I övrigt avgörs priset i första hand av marknadens intresse. Här är auktioner som eBay och Tradera bra verktyg. Innan du prissätter din domän kan du klicka in på Sedo.com som listar tidigare försäljningar och jämföra med ditt domännamn. Du ska också väga in faktorer som hur länge domänen varit registrerad, hur långt ditt namn är och om namnet innehåller ofta sökta termer (SEO).

Har du idéer om vilka namn som borde vara värda en del?

Man behöver inte alltid ha ägt ett domännamn under en tid för att sälja. Om du någonsin tänkt ”varför har ingen registrerat det här namnet?” är det ju enkelt att gå in och göra det själv – och sedan marknadsföra namnet mot marknaden. Använd gärna STRATOs domänsökning för att kolla om domänen fortfarande är ledig!Börja också med att undersöka trender inom sökord och håll dig uppdaterad om branschnyheter.

Sälja domännamn

Det lättaste sättet att identifiera köpare till ditt namn är att annonsera på olika sätt.

  • Använd dina social medier
  • Annonsera på sajten vars namn är till salu
  • Lägg upp annonser på Blocket och tidigare nämnda auktionssajter som eBay och Tradera
  • Kontakta företag eller individer som kan vara intresserade av att köpa ditt domännamn
  • Lägg upp dem på en domän-marknadsplats som Flippa

Och tänk på det här

Att försöka tjäna pengar på att registrera välkända varumärken under mer obskyra toppdomäner är inte bara etiskt klart tveksamt, det är olagligt och det är osannolikt att du kommer kunna tjäna pengar för dem. Snarare förlora namnet utan någon betalning alls. Samma sak gäller att lägga till ett specialtecken eller ord till kända varumärken. Båda två är exempel på varumärkesintrång.

Med detta sagt – har du en eller flera domäner du inte behöver, kasta dig in i marknadsplatserna och börja tjäna lite pengar. Hanterar du det rätt är det stor chans att både du och din köpare blir nöjda.

Lycka till med din försäljning!