Vad är en server?

 • Utan servern, inget internet
 • Nyckeln till framtidens smarta samhälle
VPS Linux
VC30
90 kr/mån

därefter 180 kr/mån
Installation0 kr

Servern – hela internets ryggrad

Om du någonsin har använt internet så har du interagerat med en server. Servrar gör det möjligt för dig att skicka e-post, spela spel, streama musik, söka information – och allt annat du gör online.

Men vad är en server? Enkelt förklarat är det en kraftfull dator – fysisk eller virtuell – som utför uppgifter åt andra datorer i ett nätverk. Det kan vara allt från en liten hemmaserver som lagrar filer i ett lokalt nätverk där du lagrar filer som alla i hushållet behöver till gigantiska serverparker som driver stora webbplatser och tjänster som Google, Facebook och Netflix.

Vad används en server till?

Servrar spelar en mängd viktiga roller i vårt uppkopplade samhälle:

 • Webbserver: När du besöker en webbplats, till exempel www.strato.se, begär din webbläsare information från den server som är värd för webbplatsen. Servern skickar sedan webbsidans data till din dator, så att du kan se och interagera med innehållet.
 • E-postserver: När du skickar eller tar emot e-post, är det servrar som är ansvariga för att lagra och leverera dina meddelanden.
 • Spelserver: Onlinespel som Fortnite, Minecraft och World of Warcraft använder servrar för att ansluta spelare över hela världen. Här behövs kraftfulla servrar, så att spelarnas handlingar synkroniseras och att spelet fungerar smidigt.
 • Fildelnings- och lagringsserver: När många personer behöver tillgång till samma filer och system är servern en smidig lösning. För många företag är servern kärnan i hela verksamheten.
 • Backup- och säkerhetskopiering: En server kan också fungera som backup för att lagra säkerhetskopior. Om din hemsida skulle krascha finns backupservern där som livlina.
 • Databasserver: Servrar används för att lagra, organisera och hämta data från databaser. Detta är avgörande i branscher som hanterar stora mängder information, som techbolag, banker eller detaljhandeln.
 • Streamingserver: Streamingtjänster som Netflix och Spotify använder servrar för att lagra och leverera filmer, TV-program och musik till din enhet i realtid.
 • Testserver: Utvecklar du en app, programvara eller webbplats? Då är det bra med server som testmiljö innan din produkt går live.
 • Molntjänster: Molnlagring innebär att du kan ha dina bilder, dokument och videor på en server och enkelt komma åt dem från mobilen, plattan eller datorn. Med exempelvis HiDrive från STRATO kan du smidigt och säkert lagra dina data i molnet.

Vad kostar en server?

Precis som med datorer varierar priset för en server med kraven på prestanda. Hos oss på STRATO kan du hyra en kraftfull virtuell server från 70 kronor i månaden. Du väljer själv minne, lagring och processorkraft med ett klick, samt om du vill ha Windows Server eller en Linuxdistribution som operativsystem.

En del väljer även att bygga sin egen server. Det kräver en del planering och research, men ger full kontroll för en lägre prislapp. När du köper eller bygger en server måste du själv stå för driftkostnader, förvaring, reparationer och mjukvarulicenser.

Hur säker är en server?

Du har säkert hört om cyberattacker där brottslingar kommit åt känslig data eller kraschat hela system genom DDos-attacker eller trojaner. Så hur säkert är det att ha sina filer på en server? Serversäkerhet är en ständigt pågående process, där följande saker är av yttersta vikt:

 • Fysisk åtkomstkontroll: Låsta dörrar, elektroniska passersystem, övervakningskameror och säkerhetspersonal. Servern bör även placeras så att den är skyddad vid till exempel brand eller översvämning.
 • Autentisering och auktorisering: Begränsa vilka som har tillgång till servern och hur de loggar in, genom strikt lösenordshantering (till exempel tvåfaktorsautentisering) och auktorisering, alltså behörighet och privilegier baserat på användarroller
 • Brandvägg och nätverkssäkerhet: En brandvägg är en barriär som skyddar servern från skadlig trafik och obehöriga åtkomstförsök. Dessutom bör nätverkssegmentering användas för att isolera servern från andra delar av nätverket och minska attackytan.
 • Löpande uppdateringar: Att hålla operativsystemet, programvaran och serverns mjukvarukomponenter uppdaterade är kritiskt. Sårbarheter upptäcks hela tiden, och uppdateringar och patchar släpps löpande för att täppa till dessa säkerhetshål.
 • Intrångsdetektionssystem (IDS) och intrångsförebyggande system (IPS): IDS övervakar trafik och loggar potentiella hot, medan IPS går ett steg längre genom att försöka blockera eller förhindra attacker i realtid. Dessa system hjälper till att identifiera och reagera på intrångsförsök.
 • Säkerhetskopiering och katastrofåterställning: Om servern skulle drabbas av en attack, en katastrof eller ett allvarligt fel, så kan säkerhetskopieringar och återställningsplaner bidra till att minimera nedtid och dataförlust.

När du hyr din server hos STRATO förvaras din data på datacentraler i Europa med bästa möjliga skydd. Dina uppgifter skyddas av den europeiska dataskyddslagstiftningen (GDPR) som är bland de striktaste i världen. Dessutom låter vi frivilligt certifiera våra datacentraler en gång om året enligt högsta dataskydds- och säkerhetsstandard.

Serverns roll i framtiden – så säger experterna

I takt med att tekniken utvecklas ställs allt högre krav på komplexa beräkningar och svar i realtid. Experter förutspår att servern kommer att få en allt viktigare roll i vår digitala verklighet.

 • Molntjänster: Molntjänster och molnservrar kommer att förbli avgörande för att lagra, bearbeta och leverera data.
 • Artificiell intelligens och maskininlärning: Servrar lär bli avgörande för att stödja AI- och ML-applikationer som kräver kraftfulla beräkningar och datalagring.
 • Sakernas internet (IoT): Servern är redan i dag ryggraden för sakernas internet, eller Internet of Things. Alla våra smarta enheter, från termostater till självkörande bilar, är beroende av servrar för att fungera korrekt. Enheterna är som instrument i en orkester där servern är dirigenten.
 • Edge Computing: Edge Computing, eller kantdatorsystem, möjliggör snabbare svarstid och spås revolutionera vårt uppkopplade samhälle. Edge-servrar hjälper till att avlasta centrala servrar, för kortare responstid. Vi kan likna det vid ett klassrum, där eleverna är våra uppkopplade enheter och läraren är en central server. Edge-servrarna fungerar som lärarassistenter, som kan ge snabbare hjälp anpassad för elevens behov.
 • Cybersäkerhet: Servrar kommer att spela en central roll i att skydda nätverk och data, genom till exempel mer avancerad kryptering och blockkedjeteknik.

Kraftfull server – för alla behov

Sammanfattningsvis har en server en mängd olika användningsområden för både företag och privatpersoner. Fördelarna är många och för flera företag är servern avgörande för verksamheten. STRATO erbjuder flexibla, säkra och kostnadseffektiva serverlösningar, som du enkelt anpassar efter dina behov. Oavsett om du behöver en kraftfull spelserver, en snabb fildelningsserver eller en säker backupserver hittar du alltid en prisvärd VPS hos oss.