Innehållshanteringssystem - Vad betyder CMS?

Webbhotell
Basic
12 månader
0 kr/mån

därefter 59 kr/mån
Installation0 kr

Vad är CMS egentligen?

CMS förkortas till "Content Management System" på engelska, vilket direkt översatt betyder "innehållshanteringssystem". Det är ett begrepp som används inom webbutveckling och beskriver programvara eller plattformar som används för att organisera och strukturera digitalt innehåll.

Ord som just CMS, eller innehållshanteringssystem, slängs det ofta med. Men vad är ett CMS egentligen? Jo, det är alltså en typ av mjukvara eller verktyg som används för att hantera innehåll på webbplatser. Det är ett praktiskt verktyg för personer som inte har tekniska kunskaper eller programmeringsfärdigheter, men ändå vill kunna skapa och hantera sina egna webbplatser. CMS:er gör det enkelt att publicera, redigera och ta bort innehåll på en webbplats utan att behöva dyka långt ner i källkoden.

Det finns flera olika CMS-alternativ att välja mellan idag. Några av de mest populära inkluderar WordPress, Joomla, Drupal, Magento och Shopify. Varje CMS har sina egna styrkor och fokuserar på olika aspekter av webbutveckling och innehållshantering. Till exempel är WordPress känt för sin användarvänlighet och flexibilitet, vilket gör det till ett populärt val för både bloggar och betydligt mer komplexa webbplatser. Joomla och Drupal är också kraftfulla CMS som erbjuder avancerade funktioner och anpassningsmöjligheter, vilket gör dem populära främst bland företag och organisationer. Magento och Shopify är specialiserade e-handelswebbplatser och erbjuder avancerade funktioner för att hantera produkter, beställningar och betalningar.

Är WordPress ett CMS?

Svaret är definitivt ja. WordPress är ett av de mest använda innehållshanteringssystem vi har och är idag mer eller mindre synonymt med CMS. Det är ett kraftfullt verktyg som erbjuder allt man kan behöva för att skapa och hantera webbplatser. Med tusentals teman och tillägg kan du bygga din hemsida i WordPress och utöka den på många olika sätt för att passa olika behov. Så, det spelar egentligen ingen roll om du är en hobbybloggare, en företagsägare eller en e-handelsentreprenör – det finns garanterat ett CMS som passar dina behov. Att välja rätt CMS beror på dina specifika mål, preferenser och tekniska kunskaper.

Men oavsett vilket innehållshanteringssystem du i slutändan väljer, kommer det att underlätta skapandet och hanteringen av din webbplats genom att erbjuda en användarvänlig och flexibel lösning för innehållshantering. STRATO erbjuder flertalet hostingpaket och den absolut mest populära är just WordPress – som nybörjare kan det vara en god idé att välja just det, eftersom det finns otroligt många guider och stora communities att vända sig till när man behöver lära sig mer. Vi på STRATO hjälper dig givetvis också så att du hamnar rätt.

Andra typer av innehållshanteringssystem du kan få hos STRATO

 • Joomla!
  Ett enkelt CMS som passar perfekt för nybörjare eftersom det är såpass lätt att använda. Med sin flexibla struktur kan Joomla! även utökas med ytterligare funktioner. Vilket gör det intressant även för erfarna experter.
 • TYPO3
  Ett komplext innehållshanteringssystem med många funktioner som både små och medelstora företag använder för att hantera sina webbplatser. På grund av applikationens komplexitet rekommenderas den snarare för mer avancerade användare.
 • Drupal
  Detta kostnadsfria CMS övertygar ofta de som vill ha möjlighet att växa snabbt, med sin modulära struktur och mångsidiga användningsområden. Många moduler kan även enkelt läggas till senare. På så sätt kan alltså den grundläggande funktionaliteten utökas på många olika sätt.
 • Serendipity
  En blogg programvara som ger användaren möjlighet att skapa en dagbok, en webblogg eller en fullt komplett hemsida. Serendipity är mycket flexibel och lätt att använda för alla användare.

Är du nyfiken på att veta mer kring hur du bygger och underhåller din egen hemsida med hjälp av STRATO? Du kan hitta all information du behöver vad gäller hostingpaket och webbhotell här.