Vad är ett webbhotell – och vad är skillnaden mellan ett webbhotell och domän?

Webbhotell
Basic
12 månader
0 kr/mån

därefter 59 kr/mån
Installation0 kr

Vad är ett webbhotell?

För att finnas på nätet behöver du två viktiga komponenter: en domän och ett webbhotell. I den här artikeln kommer vi att utforska konceptet med webbhotell samt förklara skillnaden mellan webbhotell, domän och andra typer av tjänster. Vi kommer också puffa lite för hur vi på STRATO har löst uppgiften.

Vad är ett webbhotell? Kortfattat är det en tjänst som gör det möjligt för privatpersoner och företag att göra sina webbplatser tillgängliga på internet. När du skapar en webbplats byggs den upp av olika filer, bilder, kod och data. Allt detta måste lagras på en server, en kraftfull dator som är konstant ansluten till internet. Utan server, ingen hemsida på nätet. Så företag som erbjuder webbhotelltjänster (som STRATO) erbjuder alltså den infrastruktur och teknik som krävs för att dessa webbplatser ska bli tillgängliga på internet. Man erbjuder helt enkelt ett hotell som din webbplats kan bo på – och en väg ut på internet från det.

Domän då? Ja, det är ett annat namn för adressen till din webbplats (exempelvis www.mitt-namn.se), som gör att besökarna kommer till din sida när de skriver in ditt domännamn i sin webbläsare. Det är en adress och nyckel till din hemsidas rum på hotellet, kan man säga. Vill du veta mer om domäner, klicka här.

Olika typer av webbhotell – en guide

 • Delad värd:
  Detta är det vanligaste och mest kostnadseffektiva alternativet. Och det hörs på namnet, här delar du server med andra webbplatser. Det är lämpligt för små företag och privatpersoner med måttlig webbtrafik. Men eftersom resurser delas kan prestandan förstås påverkas om andra webbplatser på servern upplever hög trafik.
 • Virtual Private Server (VPS):
  Den här lösningen ger dig en dedikerad del av en server för din webbplats. Det ger bättre prestanda och flexibilitet jämfört med att dela. Med VPS får du mer kontroll över serverinställningar och kan hantera högre trafikvolymer. Det är en bra lösning för växande företag eller webbplatser med måttlig till hög trafik.
 • Dedikerad värd:
  Här får du en hel server dedikerad till din webbplats. Detta alternativ ger maximal prestanda, kontroll och säkerhet. Det är en idealisk lösning för stora företag, e-handelswebbplatser eller webbplatser med höga trafikkrav. Det är dock dyrare och kräver avancerad teknisk kunskap för att hantera.
 • WordPress-värd:
  Som de flesta vet är WordPress ett populärt verktyg (CMS) för att bygga webbplatser. Många webbhotell erbjuder specialiserade tjänster, optimerade för just WordPress-webbplatser. Dessa tjänster inkluderar ofta automatiska uppdateringar, förbättrad säkerhet och förinstallerade plugins som är specifika för WordPress.

Fördelar med webbhotell från STRATO

STRATO erbjuder omfattande tjänster inom webbhotell, skräddarsydda för att möta olika behov. Våra paket kommer alltid med en domän och ett SSL-certifikat (som säkerställer en säker och professionell onlinenärvaro).

Här är en kort översikt över våra fyra olika paket

 • Starter:
  Perfekt för privatpersoner och småföretag som just börjat sin online-resa. Det innehåller de viktigaste funktionerna såsom 1 domännamn, 1 SSL certifiering, 15 GB lagringsutrymme och e-postkonton.
 • Basic:
  Superbra för växande företag och dynamiska webbplatser. Det här paketet innehåller utökat lagringsutrymme (100 GB), obegränsade e-postkonton och avancerade funktioner som databaser och FTP-åtkomst.
 • Advanced:
  Designad för resurskrävande webbplatser. Det ger gott om lagringsutrymme (250 GB), obegränsat antal e-postkonton, förbättrad prestanda och avancerade skriptfunktioner.
 • Pro:
  Den här lösningen är vad den heter. Den ultimata lösningen för krävande webbplatser och företag. Den erbjuder toppmoderna funktioner, 750 GB lagringsutrymme, obegränsade e-postkonton, maximal prestanda och avancerad säkerhet.

Här kan du själv utforska de olika paketen från STRATO.

Sammanfattningsvis är ett webbhotell avgörande för att etablera en närvaro på internet. Det gör att din webbplats är tillgänglig för användare över hela världen. Välj det webbhotell som passar dina behov och budget.

Vi på STRATO erbjuder pålitliga paket som alltid inkluderar en domän och SSL-certifikat. Oavsett om du är en privatperson, ett litet företag eller ett stort företag har STRATO anpassade lösningar. Att investera i ett pålitligt webbhotell är en investering i tillväxten för din plats på internet. Så välj klokt och börja bygga ditt digitala imperium redan idag.