Starta en e-handel på egen hand

Webbshop
Advanced
12 månader
0 kr/mån

därefter 249 kr/mån
Installation0 kr

Starta en e-handel

Så du funderar på att starta en e-handel? Grattis! Det är ett bra beslut som, om du gör rätt, ger dig global räckvidd, lägre driftskostnader, ökad tillgänglighet och flexibilitet, möjlighet till personlig anpassning och målinriktad marknadsföring, samt ger dina kunder smidig och detaljerad produktinformation. Dessutom innebär e-handel möjligheter till skalbarhet och tillväxt. Genom att utnyttja dessa fördelar kan du som företag nå en bredare kundbas, öka försäljningen och skapa en bekvämare och skräddarsydd shoppingupplevelse för dina kunder. Det finns en del saker att tänka på innan du tar nästa steg – läs vidare så får du lära dig mer!

Vad säger lagen om det man säljer online i Sverige?

När det gäller e-handel är det viktigt att följa relevant lagstiftning för att säkerställa att det du säljer online sker på ett lagligt och korrekt sätt. Det här beror lite på vad din affärsidé går ut på. Skatteverket har vissa regler och riktlinjer för e-handel.

Några av de viktigaste aspekterna att beakta är följande:

 • Moms: E-handlare måste vara medvetna om momssatser och momsregistrering. Beroende på vilka varor eller tjänster som säljs kan momsen variera och momsregistrering kan vara nödvändigt.
 • F-skatt: Om du bedriver e-handel som en enskild näringsidkare i Sverige kan det vara nödvändigt att ansöka om F-skatt (F-skattsedel) hos Skatteverket. Detta innebär att du betalar skatt som privatperson, men kan bedriva en affärsverksamhet och ta emot betalningar för dina produkter eller tjänster.
 • Deklaration av intäkter: Inkomster som genereras från e-handel måste deklareras till Skatteverket. Det är viktigt att följa de riktlinjer och krav som gäller för deklaration av intäkter och betalning av eventuell skatt.

Utöver dessa skattefrågor finns det också andra lagar och regler som kan vara relevanta när du ska starta e-handel – inklusive konsumentskyddslagar, dataskyddsförordningen (GDPR) och elektronisk kommunikationslagstiftning. Dessa lagar reglerar aspekter som kontraktsvillkor, kundrättigheter, integritetsskydd och marknadsföring.

Det är viktigt att vara medveten om och följa dessa regler och lagar för att undvika juridiska problem och för att skydda både företaget och kunderna. För att få mer specifik och aktuell information rekommenderas det att kontakta Skatteverket eller söka professionell rådgivning från en revisor eller expert som är kunnig inom e-handel och företagsjuridik.

Behöver man ha ett företag för att starta e-handel?

I Sverige behöver du inte nödvändigtvis ha ett eget företag för att ha en e-handel. Det är möjligt att sälja varor och tjänster online som privatperson eller som en del av ett företag, beroende på vissa faktorer. Här är några alternativ du kan överväga:

 • Privatperson:
  Om du vill bedriva e-handel som privatperson kan du göra det utan att registrera ett företag. Du kan använda online-plattformar eller marknadsplatser som tillåter privatpersoner att sälja sina varor eller tjänster.
 • Enskild näringsverksamhet:
  Om du vill bedriva e-handel som en enskild näringsidkare kan du registrera dig för F-skatt hos Skatteverket. Detta innebär att du betalar skatt som privatperson, men kan bedriva en affärsverksamhet och ta emot betalningar för dina produkter eller tjänster.
 • Aktiebolag:
  Om du föredrar att ha ett formellt företag för din e-handelsverksamhet kan du starta ett aktiebolag (AB) i Sverige. Detta innebär att du registrerar ditt företag hos Bolagsverket och uppfyller vissa krav, inklusive att ha ett aktiekapital och att upprätta bolagsdokument.

Men hur ska man tänka kring domänleverantörer?

När du väljer var någonstans du ska starta din e-handel så finns det en del att fundera över. Först och främst, se till att webbhotellet för domänen är pålitligt; Det är viktigt att din webbplats är tillgänglig, har ett bra page speed och god prestanda överlag. Det försäkrar att dina kunder ser din sida som professionell.

Se även efter om de verkar erbjuda dig bra support och teknisk hjälp. Om det uppstår problem vill du självklart se till att detta går att lösa snabbt. Prioritera också säkerhetsfunktioner samt SSL-certifikat för en trygg upplevelse för dina kunder och ökad säkerhet för dig som ägare. Jämför vilka betalningsalternativ leverantören kan hjälpa dig erbjuda dina kunder och ta hänsyn till skalbarhet. Kontrollera också hur det ser ut kring integration med andra e-handelsverktyg.

Fördelar med en webbshop hos STRATO

 • En domän ingår i alla webbshops paket
 • Enkelt att skapa sidor även utan förkunskaper
 • En hel uppsjö av olika designmallar
 • Responsiv design till alla mallarna, dvs optimerade för mobila enheter
 • Enkelt att anpassa efter just dina behov vad gäller produkter och/eller tjänster
 • Flera olika betalningsmetoder såsom Klarna, Paypal, Skrill, Stripe, Ingenico och kreditkort

Några värdefulla tips för att lyckas med vad du än vill sälja online

Att ha en affärsplan är viktigt eftersom det ger tydlighet och riktning för dina mål, din vision och din strategi. Den fungerar som en vägkarta som guidar dig genom start- och driftsprocessen för hela din e-handelsverksamhet. Genom att genomföra marknadsundersökningar och analysera konkurrenterna kan du få förståelse för marknaden och konkurrensen, vilket hjälper dig att identifiera din målgrupp och positionera din e-handel på ett konkurrenskraftigt sätt. Affärsplanen hjälper också till med finansiell planering genom att identifiera kostnader, förutse intäkter och skapa en budget. Dessutom kan en välarbetad plan vara till nytta när du söker investerare eller finansiering, eftersom den visar att du har en genomtänkt strategi och potential för framgång och lönsamhet.

Tänk också på att:

 • Identifiera din målgrupp och nisch tydligt:
  Definiera vilka kunder du riktar dig till och vilken specifik nisch eller produktkategori du fokuserar på. Detta hjälper dig att skapa en mer effektiv marknadsföringsstrategi, som faktiskt fungerar.
 • Se till att din webbutik ser professionell ut och fungerar bra:
  Investera i en väldesignad och användarvänlig webbutik. Det är viktigt att skapa en pålitlig online-närvaro för att locka och behålla kunder. STRATO erbjuder alla förutsättningar för att starta din e-handel – det är enkelt att använda och inkluderar många individuellt anpassningsbara designmallar.
 • Optimera den fulla kundupplevelsen:
  Se till att erbjuda en smidig och positiv kundupplevelse genom enkel navigering, snabb laddningstid och en säker och tillförlitlig betalningsprocess. Kundsupport och returpolicy är också viktiga för att bygga förtroende hos kunderna.
 • Lägga energi på marknadsföring och digital närvaro:
  Utveckla en marknadsföringsstrategi som omfattar olika kanaler såsom sociala medier, sökmotoroptimering (SEO) och betald annonsering för att öka din synlighet och attrahera kunder till din webbutik.
 • Analysera, reflektera och anpassa:
  Var noggrann med att analysera data och resultat löpande. Utvärdera vad som fungerar och vad som kan förbättras för att göra justeringar och optimera din e-handel

Glöm inte bort att vara nyfiken och öppen för att lära dig nya sätt att lösa problemen du stöter på – vi finns här för att hjälpa dig!