@@@4603@@@

Vad är Domain Guard?

Domain Guard är en extra säkerhetsfunktion som erbjuds i STRATOs paket för att skydda domäninnehavare från ändringar på domänen som genomförs av obehöriga. Detta är särskilt viktigt för värdefulla domännamn där en ändring utan uttryckligt godkännande kan leda till negativa konsekvenser som t.ex. domänkapning↗.

Innehållsförteckning Innehållsförteckning

Vad skyddas genom Domain Guard?


När Domain Guard är aktiverad blockerar den särskilda administrativa funktioner på systemnivå för att förhindra att tredje part ändrar kontaktinformation eller domäninställningar, flyttar eller säger upp en domän. Det enda sättet att få tillgång till dessa funktioner är att använda en auktoriserad e-postadress för att garantera säkerheten i fråga om domänägarskap (2-faktorsautentisering).


En annan funktion i Domain Guard är möjligheten att använda DNS-säkerhetstillägget DNSSEC, som digitalt signerar DNS-data för att garantera dess autenticitet och försvåra attacker som DNS-förgiftning↗ och DNS-spoofing↗.


Enligt de nuvarande dataskyddsbestämmelserna är det inte längre möjligt att få fram registreringsuppgifter för en domän via en Whois-förfrågan. Med Domain Guard kan man emellertid alltid gratis ladda ner en pdf-fil med registreringsuppgifterna från STRATOs kundinloggning, för att kunna intyga domäninnehav mot tredje part.Hur kan jag beställa och aktivera Domain Guard?


Du kan beställa och aktivera Domain Guard i din kundinloggning via menypunkterna »Domännamn« ⇨ »Domänadministration«. Klicka på »Skydda domän« vid den domän du vill skydda.


domain_management_guard_domain_se.png


Välj avtalstid på nästa sida, klicka på »Välj« och godkänn villkoren för att göra beställningen.


Nu ser du att beställningen av Domain Guard är genomförd, men att den fortfarande är inaktiv i domänöversikten under ditt domännamn. Klicka på knappen »Domain Guard inaktivt« för att komma till inställningarna.


domain_guard-inactive_se.png


Ange e-postadressen dit aktiveringslänken ska skickas och klicka på »Begär aktiveringslänk«.


activation_link_request_se.png


Du får ett e-postmeddelande med länken för att aktivera Domain Guard för din domän:


e-mail-domain_guard-activate_se.png


Efter att du har bekräftat aktiveringen online ser du i domänöversikten att Domain Guard är aktiv:


domain_guard-active_se.pngVar kan jag se vilka ändringar som skyddas?


När Domain Guard är aktiv kan följande förändringar inte göras för din domän utan 2-faktorsautentisering:Uppsägning och avbeställning

»Avtalsändring« ⇨ »Uppsägning och avbeställning«


domain_termination-protected_by_domainguard_se.pngDomänflytt

»Avtalsändring« ⇨ »Domänflytt«


domain_move-protected_by_domainguard_se.pngDomäninnehavaruppgifter

Uppgifterna om domäninnehavaren avser den personliga information som anges när en domän registreras. Därtill hör:

  • namn

  • adress

  • telefonnummer

  • domäninnehavarens e-postadress.

Dessa uppgifter samlas in av det ansvariga registret för domäner, t.ex. ICANN eller ett nationellt register, och lagras i en databas. Domäninnehavarens uppgifter är viktiga för att kunna identifiera och kontakta ägaren av en domän.

Ytterligare information hittar du i den här artikeln för vanliga frågor och svar:

https://www.strato.se/faq/domaen/all-viktig-information-om-domaeninnehavaren/


»Domännamn« ⇨ »Domänadministration« ⇨ »önskatnamn.se« ⇨ »Kugghjul ⚙️« ⇨ »Ägardata«


domain_owner_change-protected_by_domainguard_se.pngNameserver Resource Record (NS-post)

Informationen i namnserverregistret anger vilken namnserver som ansvarar för en särskild domän. Namnservrar är datorer som har till uppgift att översätta domännamn till IP-adresser så att datorer och servrar på internet kan kommunicera med varandra.

När en webbläsare vill öppna en webbplats skickar den en begäran till namnservern som är ansvarig för domänen. Namnservern tar då fram webbplatsens IP-adress och skickar tillbaka den till webbläsaren.

Ytterligare information hittar du i den här artikeln för vanliga frågor och svar:

https://www.strato.se/faq/domaen/vilka-dns-poster-finns-tillgaengliga-hos-strato-och-hur-kan-jag-hantera-dem/#ns


»Domännamn« ⇨ »Domänadministration« ⇨ »önskatnamn.se« ⇨ »Kugghjul ⚙️« ⇨ »DNS« ⇨ »NS-post«


ns_record-protected_by_domainguard_se.pngVar hittar jag dokumentet för domäninnehavare?


»Dokument för domäninnehavare« hittar du i inställningarna för Domain Guard genom att klicka på »Domain Guard aktivt« i domänöversikten.


domain_guard-active_se.png


Öppna sedan pdf-filen med certifikatet via länken »Ladda ner«.


domain_owner_document-download_se.png


Exempel


domain_owner_document-specimen_se.pngHur aktiverar jag DNSSEC?


DNSSEC är en förkortning för Domain Name System Security Extensions. Detta är en uppsättning protokoll som ger ett extra säkerhetslager till Domain Name System (DNS) på internet genom att använda digitala signaturer för att kontrollera DNS-informationens äkthet. Med DNSSEC kan användare vara säkra på att den webbplats som besöks inte är en bluffwebbplats som skapats av cyberbrottslingar för att stjäla information. DNSSEC hjälper till att skydda mot nätfiskeattacker, DNS-förgiftning och andra DNS-baserade attacker.


Du kan aktivera DNSSEC för din domän som skyddas av Domain Guard i domänens DNS-inställningar. Du hittar inställningarna genom att öppna domänöversikten och klicka på kugghjulet för inställningar ⚙️ bredvid domännamnet och sedan öppna fliken »DNS«.


dnssec-manage_se.png


Klicka på »hantera« efter »DNSSEC« för att öppna inställningarna och aktivera DNSSEC.


dnssec-activate_se.pngHur kan Domain Guard inaktiveras?


Du kan inaktivera Domain Guard i din kundinloggning via menypunkterna »Domännamn« ⇨ »Domänadministration«, genom att du i domänöversikten klickar på »Domain Guard aktivt«.


domain_guard-active_se.png


I nästa fönster sker inaktiveringen på samma sätt som aktiveringen, genom att du klickar på »Begär inaktiveringslänk«.


deactivation_link_request_se.png


En e-postlänk skickas till den e-postadress som användes vid aktiveringen av Domain Guard, med vilken inaktiveringen måste bekräftas online. Alla skyddsåtgärder inaktiveras därefter omedelbart.


deactivation_confirm_se.png

Observera att inaktiveringen inte leder till att Domain Guard sägs upp. Tjänsten inaktiveras bara tills du önskar aktivera den igen.
Var denna text till hjälp för dig?
Info: 07e66ee48b911d8bd3ba87005204d99f1eb48825