Startseite Blogg Safer Internet Day – 5 tips för säkrare surfande

Safer Internet Day – 5 tips för säkrare surfande

Idag den 11 februari firas Safer Internet Day, ett EU-initiativ som i 20 år har uppmärksammat barn och ungas trygghet på nätet. Nedan har vi på STRATO satt ihop en lista på några enkla sätt för att hjälpa alla att surfa säkrare.

I år är temat för Safer Internet Day “Tillsammans för ett bättre internet”. Med tanke på att internets möjligheter men även risker ständigt diskuteras i olika sammanhang behöver vi alla – unga som vuxna – se över hur vi agerar på webben. Här kommer fem bra tips för att öka säkerheten på internet.

  1. Uppdatera dina enheter

    Alla operativsystem har svagheter men utvecklarna ser också till att täppa till säkerhetshålen relativt snabbt. Se till att hålla alla dina internetanslutna enheter uppdaterade till den senaste versionen av operativsystemet så att risken för att de blir hackade minskar drastiskt.
  2. Granska källor

    Internet är fyllt av information, vilket i grunden är något väldigt positivt. Men all information stämmer tyvärr inte. När du använder AI-verktyg eller sökmotorer, se till att dubbelkolla var informationen kommer ifrån. Detta är inte bara viktigt för att undvika desinformation från utstuderade svindlare, många bedragare skapar fejksidor som ska likna riktiga sidor för att utföra phishing-attacker eller liknande.
  3. Skapa starka lösenord

    Det kan kännas tjatigt men det är värt att påminna om lösenord ofta. De ska helst vara minst 12 tecken långa och innehålla en mix av stora och små bokstäver samt siffror. För att slippa komma ihåg ett komplicerat lösenord finns det flera olika appar som LastPass eller 1Password som gör det åt dig. Flera webbläsare har även inbyggda lösenordshanterare. Dessutom bör du kombinera ett starkt lösenord med tvåstegsverifiering där det går, så att det finns en till säkerhetsnivå för ditt konto.
  4. Tänk på vad du delar

    Något som är extremt svårt att avgöra för både unga och vuxna är vad man ska lägga ut i sina sociala medier. Även på pappret “oskyldiga” bilder, information och länkar kan användas av andra för cyberattacker. Internet glömmer aldrig och därför är det bäst att ta sig en tankeställare innan du skickar ut saker som andra tar del av.
  5. Prata med varandra

    Kommunikation människor emellan skapar förtroende och gör oss medvetna om saker. Som förälder är det en bra idé att prata med dina barn om vad de gör på internet, som att fråga “Har du gjort något roligt på internet idag?”. Inte bara för att se till att de förstår vad som är säkert men även för att det visar att du är intresserad av vad de håller på med. Även vuxna kan få ut mycket av att veta vad andra vuxna tänker om internetsäkerhet.

Mediemyndigheten har guider och information för vuxna om hur barn ska vara säkra på internet. Läs dem här.

Vill du ha tips på hur du kan skydda din hemsida mot cyberattacker? Läs mer här.

Nyckelord:

Profilbild för Noelle Feuer