Så skyddar du dig mot domänbedrägerier

Så skyddar du dig mot domänbedrägerier

Ett domännamn är viktigt för att attrahera potentiella kunder till din webbplats. Domänbedragare kan dock utsätta ditt varumärke för bedrägerier via det, där andra kan köpa och sälja ditt domännamn. I denna blogg går vi igenom hur du skyddar dig mot domänbedrägerier – och vad du kan göra om du blir utsatt för ett.

Apple, Coca- Cola och McDdonald’s är framgångsrika företag som upprätthåller sina varumärken på internet. Även om du inte driver ett multinationellt bolag utan ett hobbyprojekt eller ett mindre eget företag, bör du använda rätt domäner så att ditt varumärke skyddas mot bedrägerier och missbruk. 

Det finns olika typer av bedrägerier riktade mot domäner. 

Det ena är cybersquatting, vilket innebär att bedragarna registrerar varianter av ditt varumärkes domännamn. Vanligtvis registrerar bedragarna flera varianter av en domän – exempelvis med annan toppdomän eller skiljetecken i varumärkesnamnet, alternativt domäner som är snarlika ett varumärkes domän. För att sätta press på rättighetsinnehavarna länkar bedragarna domänerna till stötande innehåll, och erbjuder därefter domänen till det företag som äger varumärket till ett mycket högt pris. En variant av cybersquatting är typosquatting. I detta fall registreras så kallade typodomäner; adresser med vanliga felstavningar där någon av bokstäverna eller någon siffra bytt plats.

Domängrabbing liknar cybersquatting. Bedragare registrerar ett stort antal domäner utan att ha ett specifikt varumärke i åtanke, men utifrån antagandet att många adresser kan säljas vidare.

Hur ska du skydda ditt varumärke från domänbedrägerier? 

Det finns inget hundraprocentingt skydd mot domänbedrägerier, men genom att vidta förebyggande åtgärder kan du minska risken för att ditt varumärke blir utsatt. Här är några tips hur du kan gå till väga för att skydda ditt varumärke online:

1. Gör en plan

Först och främst är det viktigt att skapa en plan för domännamnen redan i förväg, och beställa de internetadresser som behövs. Det kan exempelvis handla om att ditt företag planerar att lansera nya produkter, tjänster, kampanjer eller registrerar ett nytt företagsnamn. Detta för att undvika situationer där man tvingas betala höga summor för att köpa tillbaka en domän från just en bedragare. 

2. Tänk på ditt varumärke

Finns det gratis domäner som kan kopplas till ditt företag och kan stödja ditt varumärke? Var snabb med att boka upp dessa innan någon annan hinner före. Genom att göra detta undviks risken för att bedragare tar kontroll över domännamnen och använder dem för att lura och stjäla personlig information.

3. Fundera på alternativ

Det kan också vara värt att fundera ut och överväga alternativa domäner som kan vara intressanta för ditt varumärke. Genom att använda nya toppdomänerdomäntillägg, som erbjuds av olika webbhotellsleverantörer, kan man hitta unika och intressanta domäner som är relevanta för företagets verksamhet.


Vi på STRATO erbjuder en rad olika domäner – utforska alternativen här.

4. Var försiktig vid byte av leverantör

Slutligen är det viktigt att vara försiktig när man byter leverantör för domäner. Medan du byter leverantör för dina domäner får de inte vara fritt tillgängliga när som helst. I sådant fall kan bedragare dra fördel av situationen och ta kontroll över domänen. 

Genom att följa tipsen ovan kan man minimera risken för domänbedrägerier och skydda sitt varumärke på ett effektivt sätt. 

Vad säger lagen om tvister kring ett domännamn?

När det uppstår en tvist om vem som egentligen har rätt till ett domännamn hänvisar 

“Lagen (2006:24) om nationella toppdomäner för Sverige på internet” att “Internetstiftelsen (domänadministratören) ska tillhandahålla ett tvistlösningssystem för domännamn (ATF).” 

Enligt Internetstiftelsen är Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) ett enkelt alternativ till domstol, som administreras av World Intellectual Property Organization (WIPO). Om en tvist uppstår där ett företag eller en person anser sig ha mer rätt till en registrerad domän än den som innehar domännamnet kan alltså detta prövas i ett ATF.  

Enligt Internetstiftelsen måste samtliga tre kriterier vara uppfyllda för att vinna tvisten:  

  1. Sökanden måste ha en rättighet (till exempel varumärke eller firma) med rättsgrund i Sverige. 
  2. Innehavaren av domännamnet ska ha handlat i ond tro när han eller hon registrerade eller använde domännamnet. 
  3. Innehavaren av domännamnet ska inte ha en rätt eller ett berättigat intresse till domännamnet. 

Domain Guard – ditt skydd mot hackingangrepp

Med tilläggstjänsten STRATO Domain Guard kan du skydda dina domäner genom att frysa viktiga administrativa funktioner och förhindra åtkomst från tredje part. Du hittar Domain Guard i din kundinloggning eller som ett tillägg när du beställer en ny domän. Mer information om tjänsten finns här: https://www.strato.se/faq/domaen/vad-aer-domain-guard/

Dela

 

Den här webbplatsen använder cookies bland annat för Google Analytics. Detta meddelande kvarstår tills du accepterar cookies! Info