Sakerna du ska undvika: detta irriterar svenskarna i mejl

Sakerna du ska undvika: detta irriterar svenskarna i mejl

Det finns en hel del fallgropar att undvika när man författar ett mejl. 9 av 10 svenskar stör sig nämligen på något sätt på innehållet i mejl de får. I den här artikeln går vi igenom vad som retar upp de flesta och vad flest svenskar tycker är svårt när de själva mejlar.

Vi på STRATO har tillsammans med undersökningsföretaget Sifo undersökt svenskarnas upplevelser av kommunikationsverktyg i arbetet. Undersökningen visar att mejlen är det mest uppskattade kommunikationsverktyget bland svenskarna. Men trots sin popularitet tycks den innebära potentiella störningsmoment för många. Totalt uppger 91 procent av svenskarna att de har stört sig på något i de mejl de har tagit emot. 

Så, vilka är de största irritationsmomenten som du bör undvika i mejl?

Språkliga fel är det som väcker irritation hos flest svenskar. När de tillfrågade fick välja ut vilka saker som irriterar dem mest, stack stavfel och bristande grammatik ut, då 59 procent uppgav att de har stört sig på det. Trots att en stor andel besväras av andra stavfel är det många svenskar som själva kämpar med att skriva mejl. Hela 69 procent uppger att de tycker att det är svårt att finna lämpliga formuleringar i sina mejl.

Det som näst flest anser vara störande är sena svar. Detta stör 42 procent av respondenterna, följt av text i versaler som retar 42 procent. 

Utöver att se till att ens svar kommer inom rimlig tid med korrekt grammatik och stavning tycks korta mejl vara någonting som uppskattas av många svenskar. För mycket text utgör nämligen ett irritationsmoment för 34 procent av svenskarna. Det är dock inte bara innehållet i mejlet som bör vara koncista – 28 procent finner det nämligen irriterande med otydliga ämnesrader. 

Diagram: 9 av 10 stör sig på innehåll i mejl

Kommunikation är något av det mest centrala i de flesta människors liv, men det betyder tyvärr inte att det automatiskt alltid är lätt att kommunicera. Både i arbetet och privatlivet är mejlen ett sätt att både få och ge information, som betyder mycket för oss. Och trots riskerna för irritation och svårigheterna många känner inför att författa mejl är mejlen det mesta uppskattade kommunikationsverktyget bland svenskarna. 66 procent rankar mejl högst, före såväl fysiska möten (55 %) och telefonsamtal (40 %). 

Diagram: Två tredjedelar väljer mejl som det viktigaste kommunikationssättet


Vill du ha en mejladress under en egen domän? STRATO E-post erbjuder tre olika paket för användare; från basic till businessavancerad. Läs mer här och kom igång med din egen mejl här:
https://www.strato.se/e-post/

Nyckelord: ,

Dela

 

Den här webbplatsen använder cookies bland annat för Google Analytics. Detta meddelande kvarstår tills du accepterar cookies! Info