Sifo-undersökning: Var femte möte kunde ha varit ett mejl

Sifo-undersökning: Var femte möte kunde ha varit ett mejl

E-post, med över 30 år på nacken, fortsätter att dominera som det viktigaste kommunikationsverktyget på jobbet enligt två av tre svarande. Dessutom kan det ersätta var femte möte, tycker svenska folket i genomsnitt enligt en undersökning vi på STRATO gjort tillsammans med Sifo. 

Vi på STRATO har tillsammans med undersökningsföretaget Sifo undersökt svenskarnas upplevelser av kommunikationsverktyg i arbetet. Undersökningen visar att två tredjedelar (66 %) rankar mejl som det viktigaste kommunikationssättet, vilket gör att mejl rankas som viktigare än såväl fysiska möten, videomöten, meddelandetjänster och telefonsamtal.

I dagens snabbrörliga arbetsmiljö är tiden en avgörande resurs och många upplever att traditionella möten kan vara ineffektiva och tidskrävande. Ibland går det helt enkelt att uttrycka sig tydligare och mer kärnfullt i exempelvis ett mejl.

Undersökningen visar detta tydligt. I genomsnitt anger respondenterna att var femte fysiskt möte de i dagsläget har skulle kunna vara ett mejl istället. 18 procent anser att man kan ersätta hela hälften, eller fler, av alla möten med mejl.

Mejl viktigaste kommunikationssättet

Under pandemin vande sig många vid att sitta i videomöten och det är fortfarande vanligt förekommande på de flesta arbetsplatser. Men trots det och andra moderna kommunikationsverktyg som Whatsapp, Teams, Messenger och Slack står den trettio år gamla mejlen högst upp på tronen enligt undersökningen. När de tillfrågade får välja favoritsätt att kommunicera på väljer hela två tredjedelar (66 %) mejl som det viktigaste kommunikationssättet, fysiska möten väljs av 55 procent och telefonsamtal av 40 procent.

Graf: Två tredjedelar väljer mejl som det viktigaste komunikationssättet


Men att formulera sig passande via mejl verkar ändå inte vara helt lätt. 69 % säger att de har svårt att använda lämpliga formuleringar i mejl och 9 av 10 stör sig på något i de mejl de får.

Graf: 7 av 10 tycker det ibland är svårt att anväda lämpliga formuleringar i mejl

Bristfällig grammatik stör

Det som stör folk mest är stavfel och dålig grammatik, det lyfts fram av 59 procent av de tillfrågade. Även sena svar (44 %) och text i versaler (42 %) ger upphov till irritation.

9 av 10 stör sig på innehåll i mejl - stavfel och bristande grammatik i topp

Vill du ha en mailadress under en egent domän? STRATO E-post erbjuder tre olika paket för användare; från basic till avancerad. Läs mer här och kom igång med din egen e-post här: https://www.strato.se/e-post/

Nyckelord: ,

Dela

 

Den här webbplatsen använder cookies bland annat för Google Analytics. Detta meddelande kvarstår tills du accepterar cookies! Info