Ny statistik: Aktiva .se-domäner ökade i augusti

Ny statistik: Aktiva .se-domäner ökade i augusti

Antalet aktiva .se-domäner ökade med över 30 000 domäner från augusti 2022 till augusti 2023, enligt en ny sammanställning vi på STRATO har gjort på statistik från Internetstiftelsen. Det är ännu för tidigt att bedöma om det är ett trendbrott från de senaste årens minskningar, men det kan tolkas positivt för ekonomin.

Under augusti 2023 fanns 1 488 555 aktiva .se-domäner, vilket är en ökning med 2,2 procent eller motsvarande 32 000 nya aktiva .se-domäner jämfört med augusti föregående år. Dessutom har antalet avregistrerade .se-domäner sjunkit. Mellan januari och augusti i år har antalet avregistreringar minskat med 2 582 stycken, motsvarande cirka 15 procent färre. Antalet avregistrerade .se-domäner sjönk även med över hälften (54 %) under 2022 jämfört med 2019. Antalet aktiva hemsidor med domänen .se ligger dock fortfarande långt efter rekordåret 2017. Vid årsskiftet fanns det hela 1 485 582 aktiva .se-domäner, vilket är 22 procent lägre än 2017 (1 900 890).

Kan vara positiv indikation för ekonomin

Det är glädjande att antalet aktiva domäner ökar – särskilt under ekonomiskt oroliga tider. Registrering av domäner pekar nämligen på att allt fler tar steget att skapa egna hemsidor och webbutiker. Dessutom kan det indikera att fler företag etablerar sig online, vilket kan öka e-handeln och skapa fler jobb.

Egen hemsida och domän avgörande för företag

Att ha en egen webbplats med ett domännamn skapar en trovärdig onlinenärvaro för din verksamhet, oavsett om du driver ett företag, ett hjärteprojekt eller försöker förverkliga en idé. Enligt en undersökning vi utfört rankar nämligen 62 procent av svenskarna en snygg hemsida som en av de viktigaste faktorerna för vilket intryck de får av ett företag. Det slår till och med positiva recensioner hos exempelvis Google. 

Utöver att göra ett bra intryck på potentiella kunder och intressenter bidrar en egen hemsida även till att skydda ditt varumärke online. Genom att äga domännamn kopplade till ditt varumärke ökar du nämligen inte bara chansen för att dina kunder ska hitta dig, du minskar även risken för domänbedrägerier.

Är domännamnet du tänkt dig upptaget? Läs våra tips om vad du kan göra om det namnet du önskar redan är taget här.

Redo att registrera ditt domän och starta din egen hemsida? Här är fem tips att tänka på.

1. Definiera ditt syfte och mål: Innan du börjar bygga din webbplats, fundera över syftet med den. Vill du skapa en blogg, en e-handelsplattform, eller en portfolio? Tydligt definierade mål hjälper dig att rikta innehållet och designen på rätt sätt.

2. Välj en passande domän: Ditt domännamn är din webbplatsidentitet på internet. Välj ett domännamn som är enkelt att komma ihåg och relaterat till din webbplats, ämne eller syfte. Undvik långa och komplicerade domännamn.

3. Skapa kvalitativt innehåll: Bra innehåll är nyckeln till att hålla kvar besökare på din webbplats och rankas högt i sökmotorer. Se till att ditt innehåll är informativt, relevant och välskrivet. Använd bilder och multimedia för att göra din hemsida mer engagerande.

4. Integrera med sociala medier: Betrakta din webbplats som ett komplement till din närvaro i sociala medier, snarare än en enkel ersättning. En integrerad och enhetlig profil på både din webbplats och sociala mediekanaler är avgörande för att tilltala dagens kräsna kunder. 

5. Glöm inte bort att säkerheten är avgörande när du driver en webbplats. Se till att använda säkra och uppdaterade webbplatser och verktyg. Regelbundna säkerhetskopieringar och starka lösenord är också grundläggande för att skydda din webbplats och dess besökare.

Dela

 

Den här webbplatsen använder cookies bland annat för Google Analytics. Detta meddelande kvarstår tills du accepterar cookies! Info