Så blockerar du spam mail och skräppost effektivt

  E-post
  Advanced
  5 GB per e-postkonto: Perfekt för stort behov av utrymme
  12 månader
   kr/mån

  därefter 39 kr mån
  Installation 0 kr
  Priser exkl. moms.

  Vad är spam mail?

  Spam email – även känt som skräppost – är helt enkelt oönskade massutskick av e-post som levereras till inkorgen. De skiljer sig från exempelvis de legitima marknadsföringsmeddelanden man ibland får, då spam både saknar tillstånd och ofta kommer från falska eller anonyma avsändare. Spam email kan innehålla olagligt eller vilseledande innehåll samt använda sig av skrämseltaktiker. Det finns dock ett par enkla sätt att bekämpa spam och minska mängden oönskade e-postmeddelanden.

  Blockera skräppost genom några enkla steg

  Här är 6 punkter som hjälper dig att eliminera spam email:

  • Radera skräppostmeddelanden: Om ett meddelande ser ut som spam är det alltid smart att radera det utan att öppna det eller ladda ner något. Vissa skräppostmeddelanden kan innehålla skadlig programvara eller användas för att bekräfta att din e-postadress är aktiv. Om du får ett misstänkt meddelande från någon du känner bör du kontakta dem utanför e-posten för att verifiera om de faktiskt skickade det.
  • Använd ett spamfilter: Din e-posttjänst kan ha sitt eget spamfilter, och att använda ett tredjepartsfilter kan ge extra skydd mot skräppost och skadlig programvara. Något annat du kan göra är att se till att det du idag använder är uppdaterat och aktivt. STRATO erbjuder ett fritt konfigurerbart skräppostfilter, så du själv kan bestämma vilka meddelanden du vill ta emot på ett smidigt sätt. Du får också här tillgång till funktionen svart- och vitlistning, där du enkelt anger e-postadresser till avsändare som du antingen inte vill ta emot e-post från eller som du vill aldrig ska blockeras. Ännu ett smart sätt att se till att hålla undan oönskade mail. I e-postpaketet hos STRATO inkluderar vi även gratis domän för en personlig e-postadress, helt utan extra kostnad. Här kan du läsa vidare om fördelar med vår e-posttjänst. Det kan också vara bra att veta att hantering av spam email ser olika ut, de två största leverantörerna idag skiljer sig exempelvis åt på flera sätt. Gmail erbjuder anpassade filter och fliksortering för att hantera spam, medan Hotmail (Outlook) använder automatisk sortering i flikar utan en dedikerad skräppostflik. Ett effektivt spamfilter ska helt enkelt kunna hjälpa till att skydda dina enheter mot hot och oönskat innehåll.
  • Markera som skräppost: Spam email i din vanliga inkorg kan användas till din fördel för att träna upp ditt inbyggda spamfilter. Genom att inte radera det, utan istället markera det som skräppost, hjälper du spamfiltret att identifiera och blockera liknande meddelanden i framtiden.
  • Håll din e-postadress privat: Undvik att dela din e-postadress om det inte är nödvändigt, och överväg att ändra dina integritetsinställningar för email. Genom att undvika att dela din e-postadress minskar du risken för att få spam. Om du måste dela din e-postadress kan det vara en god idé att skapa en separat e-postadress för sociala medier, prenumerationer och online-köp för att skydda din huvudadress.
  • Var uppmärksam på online-formulär, länkar och bilagor: Var försiktig när du klickar på länkar eller laddar ner bilagor i mejl, särskilt från okända källor. Ibland finns det förifyllda kryssrutor som kan indikera att du samtycker till utskick av skräppost. Länkar eller bilagor kan innehålla skadlig kod eller leda till försök till phishing, alltså så kallat nätfiske – en attack som syftar till att försöka stjäla privat information från dig.
  • Uppdatera programvaran regelbundet: Håll din e-postklient, antivirusprogram och operativsystem uppdaterade. Programvaruuppdateringar inkluderar ofta säkerhetskorrigeringar som kan hjälpa till att skydda mot just skräppost och andra online-hot.

  Skräppost: ett minne blott

  Sammanfattningsvis handlar det om att vara uppmärksam och hålla sig uppdaterad. Följ säkerhetspraxis och var försiktig. Klicka inte på potentiellt misstänkta länkar och lämna inte ut din huvudsakliga e-mail. Och blir det riktigt illa med spam email i din inkorg, är det kanske dags att byta e-postadress.

  Alla erbjudanden