FTP server på Ubuntu VPS

 • Dela filer med andra
 • En viktig del i din hosting
 • Ökad säkerhet med vsftpd och SSL
VPS Linux
VC30
90  kr/mån

därefter 180 kr mån
Installation 0 kr
Priser exkl. moms.

Så sätter du upp en FTP-server på din Ubuntu VPS

En server är ett utmärkt sätt att dela filer med andra, antingen i ett nätverk eller över internet. För att göra det behöver du sätta upp en FTP-server. FTP står för File Transfer Protocol och är internetstandard för enkel filöverföring.

En FTP-server har två användningsområden. Antingen har du en publik server där du vill dela filer med andra eller en privat server där endast du har åtkomst till dina filer. I den här guiden går vi igenom hur du gör för att sätta upp en FTP-server på din Ubuntu VPS, för både publikt och privat bruk.

FTP, SFTP, VSFTDP och SSL – vi reder ut begreppen

FTP togs i bruk redan på 70-talet och är med dagens mått relativt osäkert, eftersom att data och lösenord skickas i klartext. I dag finns flera nyare alternativ, som krypterar din data för säkrare filöverföring.

 • FTPS (FTP Secure): FTPS är en variant av FTP som använder SSL (Secure Socket Layer) för att kryptera kommunikationen. SSL är en protokollstandard som skapar en krypterad tunnel mellan två enheter för att skydda data från obehörig åtkomst.
 • SFTP (SSH File Transfer Protocol): SFTP är en säkrare version av FTP som bygger på SSH (Secure Shell) för att tillhandahålla krypterad och autentiserad filöverföring över nätverket. Även SFTP kan utnyttja SSL för ökad säkerhet.
 • vsftpd (Very Secure FTP Daemon): Vsftpd är en populär FTP-server för Linux och Unix-system, som kan konfigureras för att stödja både traditionell FTP och säkrare alternativ som SFTP eller FTPS, beroende på dina preferenser och krav för säkerhet och överföring av filer.

Säker FTP – därför är Ubuntu ett bra val

Ubuntu är ett utmärkt val som operativsystem för din Linux VPS om du värdesätter säkerhet. Dels har operativsystemet flera inbyggda säkerhetsfunktioner och följer bästa praxis för säkerhet. Dels släpps regelbundet uppdateringar för att skydda din server mot nya cyberhot.

Dessutom har Ubuntu flera andra fördelar:

 • Ubuntu kräver minimala resurser för att köra.
 • Ubuntu är en Linux-distribution byggd på öppen källkod, vilket ger dig full frihet att anpassa din server efter behov.
 • Den kraftfulla pakethanteraren
 • Stöd för window tiling gör att du kan visa flera vyer bredvid varandra för bättre översikt.
 • En aktiv community gör det lätt att hitta lösningar om du stöter på problem.

Sätta upp en FTP på Ubuntu VPS – steg för steg

Det finns som sagt flera alternativ för FTP-servrar. I den här guiden installerar vi vsftpd, som är standard för Ubuntu och är lätt att konfigurera för optimal säkerhet.

Steg 1: Anslut till din VPS

Steg 2: Uppdatera systemet

sudo apt update
sudo apt upgrade

Steg 3: Installera FTP-serverprogramvara

sudo apt install vsftpd

Steg 4: Konfigurera FTP-servern

sudo nano /etc/vsftpd.conf
anonymous_enable=NO
local_enable=YES
write_enable=YES
chroot_local_user=YES:

Steg 5: Starta och aktivera FTP-servern

sudo systemctl start vsftpd
sudo systemctl enable vsftpd

Steg 6: Öppna portar i brandväggen

sudo ufw allow 20/tcp
sudo ufw allow 21/tcp
sudo ufw allow 30000:35000/tcp
sudo ufw enable

Steg 7: Skapa FTP-användare

sudo adduser ftp-användarnamn

Steg 8: Testa FTP-anslutningenen

Steg 9: Konfigurera användarbehörigheter

Så gör du för att överföra filer med FTP

Nu när du satt upp en FTP på din Ubuntu VPS kan du dela filer med andra på distans. Använd en FTP-klient (till exempel FileZilla, WinSCP eller Cyberduck) och ange serverns IP-adress eller domännamn samt ditt användarnamn och lösenord för att ansluta till vsftpd.

När du har anslutit till vsftpd med din FTP-klient, kan du navigera genom filsystemet på servern och överföra filer fram och tillbaka genom att dra och släppa eller använda överföringsknappar i din FTP-klient.

En Ubuntu VPS från STRATO – för säker filhantering

Genom att installera en FTP-server på din VPS får du en effektiv lösning för filhantering och fildelning på distans. När du hyr en Ubuntu VPS hos STRATO ingår alltid ett SSL-certifikat för optimal säkerhet. Du kan även välja andra Linux-distributioner som Debian, AlmaLinux och Rocky Linux.

Du kan dessutom vara säker på att dina data lagras säkert, både fysiskt och digitalt. Våra datacentraler certifieras årligen enligt DIN ISO 27001, en globalt erkänd standard för IT-säkerhet. Dessutom förvaltas alla dina data inom EU, under några av världens striktaste lagar för datasäkerhet.

Hyr din Ubuntu VPS hos STRATO här!

Hyr en virtuell server hos STRATO