Vad är VPS?

 • Prisvärd hosting för ditt webbprojekt
 • En egen server med många möjligheter
VPS Linux
VC30
90  kr/mån

därefter 180 kr mån
Installation 0 kr
Priser exkl. moms.

VPS – en virtuell server för dina webbprojekt

VPS står för Virtual Private Server och är en kraftfull lösning för hosting av webbplatser, apputveckling, databaser – och mycket mer. För många företag är serven kärnan i hela verksamheten och en VPS är ett kostnadseffektivt alternativ till en dedikerad server.

Enkelt förklarat är en VPS en kraftfull virtuell maskin som körs på en ännu kraftfullare fysisk server. Med en VPS får du tillgång till dedikerad processorkraft, RAM-minne och lagringsutrymme, precis som om du hade en egen fysisk server – men till en bråkdel av priset.

Fördelarna med att hyra en VPS

Om du är i valet och kvalet mellan webbhotell, VPS och dedikerad server så har vi listat fördelarna med att hyra en virtuell server här:

 • Högre prestanda: Med en VPS får du tillgång till dedikerade resurser, inklusive processorkraft, RAM och lagringsutrymme. Det innebär att din webbplats eller dina applikationer kan hantera mer trafik och köras snabbare. Om du har krävande webbapplikationer, databaser eller e-handelsplattformar kan VPS-hosting förbättra deras prestanda avsevärt. Detta leder till en bättre användarupplevelse och ökad konvertering.
 • Bättre säkerhet: Eftersom en VPS ger dig en egen virtuell miljö är du mindre mottaglig för säkerhetsproblem som kan påverka andra användare på samma server. Du kan konfigurera och säkra din VPS enligt dina specifika krav, vilket ger bättre säkerhet för din webbplats eller applikation.
 • Skalbarhet: VPS-hosting är skalbar. Om din webbplats eller ditt projekt växer, kan du enkelt uppgradera din VPS för att hantera ökad belastning. Det ger dig flexibilitet och möjlighet att anpassa resurserna efter dina behov.
 • Full kontroll: Med en VPS har du mer kontroll över din servermiljö än vid delad hosting. Du kan installera och konfigurera programvara efter behov och anpassa serverinställningar och användaråtkomst. Det är särskilt värdefullt om du har specifika krav eller behöver köra särskild programvara.
 • Oberoende resurser: Med delad hosting kan överanvändning av resurser av andra användare på samma server göra att din webbplats laddar långsammare. Med en VPS delar har du konsekvent tillgång till de resurser du har tilldelats.
 • Lättare att sköta: En VPS kräver visserligen lite mer teknisk kunskap än ett webbhotell. Men till skillnad från en dedikerad server, som kräver både fysiskt utrymme och service på plats, så kan en virtuell server skötas smidigt från distans.

Vad används en VPS till?

En virtuell server lämpar sig för en rad olika uppgifter. Här listar vi några, men egentligen är det bara din kreativitet som sätter gränserna.

 • Webbhosting: Med en VPS kan du själv hosta din webbplats. Det ger dig full kontroll över serverinställningar och resursallokering, vilket gör det möjligt att optimera din webbplats för bästa möjliga prestanda.
 • Apputveckling: Utvecklare använder ofta en VPS för att testa och implementera webbapplikationer. En VPS ger en avskild miljö där man kan experimentera och konfigurera programvara utan att påverka andra användare.
 • E-handel: Webbutiker kräver ofta stabilitet och säkerhet. En VPS täcker båda dessa behov, samtidigt som den ger skalbarhet för att hantera ökad trafik under högsäsong.
 • Säkerhetskopiering och lagring: VPS kan användas som backupserver, en säker och pålitlig plats för att lagra dina viktiga data och filer. En backup-VPS gör det enkelt att skapa säkerhetskopior och återställa data vid behov.
 • Spelserver: Många spelentusiaster använder VPS för att hosta sina egna spelservermiljöer. Det ger full kontroll över spelets inställningar och prestanda.
 • Databasserver: En VPS är utmärkt för att lagra, organisera och hämta data från databaser. Detta är avgörande i branscher som hanterar stora mängder information, som techbolag, banker eller detaljhandeln.

Hur fungerar en VPS?

Om delad hosting är som att hyra ett rum på ett hotell så är VPS-hosting som att hyra ett kontor i en kontorsbyggnad: Du har ditt eget låsbara utrymme – din virtuella server – inom kontorshuset – den fysiska servern. Du är fri att använda och anpassa ditt kontor som du vill, och dina mötesrum finns alltid tillgängliga för dig.

Varje VPS är alltså isolerad från andra virtuella servrar på samma fysiska server. Detta innebär att de inte delar kärna eller några andra resurser. Det ger en hög grad av säkerhet och stabilitet eftersom problem i en VPS inte påverkar andra virtuella servrar.

För att skapa en VPS används virtualiseringsteknik. Det finns olika virtualiseringslösningar som VMware, KVM, Xen och Virtuozzo. Dessa tekniker gör det möjligt att skapa flera virtuella maskiner på samma fysiska hårdvara.

Sammanfattning: VPS är skalbar och flexibel hosting

VPS som hostinglösning är perfekt för företag och enskilda användare som behöver en pålitlig plattform för att driva sina digitala projekt. Några av fördelarna med VPS är:

 • Fler möjligheter och större frihet än delad hosting
 • Lägre kostnad och större flexibilitet än en dedikerad server
 • Enkelt att skala upp efter behov

Hos STRATO kan du enkelt hyra en kraftfull VPS som du med några klick optimerar efter dina behov, oavsett om du behöver en kraftfull spelserver, en snabb fildelningsserver eller en säker backupserver. Du kan också vara trygg med att all din data lagras inom EU under strikta säkerhetslagar. Dessutom drivs vår serverpark på grön el.

Hyr din VPS hos STRATO idag!