Sitebuilder eller WordPress?

 • Ta reda på vilket system som är bäst för dig
 • Sitebuilder: för att snabbt och enkelt förverkliga din vision
 • WordPress webbhotell: för en individuell och komplex hemsida
Sitebuilder
Advanced
För nybörjare utan förkunskaper
12 månader
 kr/mån

därefter 79 kr mån
Installation 0 kr
Priser exkl. moms.

Sitebuilder eller CMS? En jämförelse

Numera finns det många sätt att själv skapa en hemsida. Det har länge funnits sitebuilders som kan användas för bygga sin egen webbplats på ett relativt okomplicerat sätt. Dessutom har kostnadsfria innehållshanteringssystem (CMS) som WordPress miljontals användare. Om du vill skapa en egen hemsida behöver du först och främst ett webbutrymme och en [domän]. Såväl proffs som nybörjare förlitar sig på erbjudanden från webbhotell. För de ger dig, beroende på erbjudandet, både webbutrymme och domän i ett och samma paket. Många webbvärdar, däribland STRATO, erbjuder sina kunder att välja mellan en hemsidebyggare och ett CMS. Vilken lösning som är rätt för din webbplats beror på många olika faktorer – vi hjälper dig att fatta ett beslut.

Sitebuilder: Skapa snabbt en egen webbplats

En sitebuilder kommer med många fördelar, särskilt för den som är nybörjare när det kommer till hemsidor.

 • Först och främst tar det här systemet hand om mycket av arbetet. Tack vare den intuitiva strukturen och användarvänligheten krävs inga förkunskaper om programmering och kod.
 • Teknisk support tillhandahålls av leverantören, även när det gäller (säkerhets-)uppdateringar och nya funktioner
 • Du har vanligtvis tillgång till ett stort urval av olika designmallar och kan på så sätt anpassa din hemsida till dina syften respektive till den aktuella branschen.
 • Eftersom du inte behöver oroa dig för tekniska detaljer kan du koncentrera dig helt och hållet på hemsidans innehåll.
 • Hemsidebyggarsystemen har utvecklats i stadig takt sedan de första enkla versionerna och erbjuder nu ett brett utbud av funktioner och tillägg. Detta gör det möjligt för nästan vem som helst att skapa en enkel webbplats med de viktigaste funktionerna. STRATOs hemsidebyggare hjälper dig att skapa en webbplats på nätet för att presentera ditt företag, din tjänst eller din hobby.

Utforma designmallar individuellt

I det stora biblioteket med designmallar hittar du en layout som passar dig. Du kan göra den unik med din egen logotyp och egna bilder. I hemsidesredigeraren kan du enkelt placera logotypen och bilderna på rätt plats genom att dra och släppa dem. Samma sak gäller texterna – sitebuildern gör det enkelt att förlänga eller förkorta texter.

Funktionsutbud och tillägg

Om du vill skapa en webbplats och göra den första viktiga informationen tillgänglig för kunderna på nätet är sitebuildern från STRATO det perfekta valet. Funktionsutbudet utökas hela tiden och det finns många widgets att välja mellan. Du kan till exempel enkelt integrera en Google Maps-karta eller lägga till ett bokningsformulär för en [restauranghemsida]. Detta är bara två av de många enkla tillägg som det modulära systemet har att erbjuda.

En webbplats med mycket komplexa funktioner som är särskilt anpassad till ditt företag är dock inte alltid möjlig med webbsidebyggaren. Men frågan är om du faktiskt behöver sådana extrafunktioner. Om du till exempel driver en läkarmottagning och i första hand vill informera dina patienter om mottagningstiderna och ditt tjänsteutbud är möjligheterna som webbplatsbyggaren erbjuder helt tillräckliga.

Till Sitebuilder

CMS WordPress: Flexibilitet som kostar tid

Om du bestämmer dig för att använda ett CMS som WordPress kan du behöva investera lite mer tid och bekanta dig med det mer komplexa systemet för att komma igång med din egen hemsida. Visserligen kan du även här använda färdiga designmallar (så kallade ”teman”), men din webbplats blir individuell först när du använder dig av designanpassningar och plugins (insticksprogram).

 • Det finns otroligt många teman och plugins som du kan använda.
 • Med WordPress kan du göra mer specifika designändringar än vad som är möjligt med en webbsidebyggare.
 • Här har du tillgång till verktyg direkt i systemet (t.ex. olika redigeringsverktyg för alla tänkbara ändamål). Du kan också ta hjälp av specialiserade plugins (t.ex. om du vill bestämma att sidofältet på varje enskild sida ska ha olika innehåll).
 • Med hjälp av ytterligare plugins kan du integrera enkla funktioner som ett taggmoln och mer komplexa funktioner som ett helt forum.

Och om du inte kan hitta någon lämplig plugin för dina ändamål kan du vid behov programmera en själv. Det kan knappt bli mer individuellt än så.

WordPress erbjuder aktiv hjälp för alla frågor och problem i den för det mesta väldigt engagerade WordPress-communityn.

Du betalar dock priset för flexibiliteten hos den fria programvaran med öppen källkod på andra ställen: Det krävs mer tid för att bestämma vad exakt du behöver, hur du bäst integrerar det på webbplatsen och hur det hela ska se ut. För den som driver mindre webbplatser uppstår snabbt frågan om denna tidsinvestering är värd besväret. Dessutom kan det hända att du så småningom når din gräns när det gäller att förstå sig på tekniken, och då behöver du hjälp utifrån. Då kan det bli svårare beroende på din budget.

Sitebuilder vs. WordPress: Effektivitet eller spelrum

Större företag använder gärna ett CMS för sin webbplats. System som WordPress ger dem möjlighet att skapa en skräddarsydd webbplats med statiskt och dynamiskt innehåll samt funktioner som är skräddarsydda för deras behov. Om du väljer WordPress CMS som grund för din hemsida kan du dra nytta av bekvämligheten hos ett professionellt [webbhotell] som STRATO. STRATO gör installationen enklare för dig och tar hand om regelbundna [backuper] och uppdateringar.

Du gör klokt i att använda en hemsidebyggare om du inte vill ha något extraarbete alls med din webbplats och om du accepterar att din hemsida inte kommer att vara helt individuell. Termen ”färdigköpt” skulle dock inte göra STRATOs sitebuilder rättvisa, eftersom alternativen för att anpassa [designen] är mycket mer varierade än så. Dessutom kan du med hjälp av många widgets (små tilläggsfunktioner som enkelt dras in på sidan) anpassa hemsidan med funktioner som bildgallerier, anslutning till sociala medier, en bokningstjänst, en [flerspråkig webbplats] och mycket mer, så att användarna får ett mervärde och gärna kommer tillbaka till din webbplats.

Med STRATO bokar du en valfri domän och lämpliga e-postkonton tillsammans med sitebuildern. Dessutom lagras dina uppgifter alltid i datacenter i Europa vilka årligen certifieras av TÜV i enlighet med ISO 27001.

Skapa en hemsida