Domäncheck

Kontrollera din önskade domän snabbt och enkelt

  Kontrollera domän

  Med STRATO kan du snabbt och helt kostnadsfritt kontrollera om din önskade adress är tillgänglig som internetdomän: Skriv bara in det domännamn du vill ha i sökfältet högst upp och välj det önskade domänändelsen – den så kallade ”toppdomänen” (t.ex. .se eller .com).

  Om du vill kan du reservera ytterligare intressanta webbadresser och domänändelser direkt efter domänkollen. Du kan också kombinera domänen med ett passande webbhotellspaket, en sitebuilder eller en webbshop. Vi är en erfaren leverantör som har lösningar för alla behov och alla budgetar. Detta gör det otroligt enkelt att skapa sin egen plats på nätet. Det är dessutom lika enkelt att flytta en befintlig domän från din gamla leverantör till STRATO. Några få klick räcker – vi sköter resten.

  Fördelarna med STRATO:

  • Välj mellan en mängd populära toppdomäner
  • Alltid förmånliga domänpriser
  • STRATO sköter domänregistreringen eller flytten
  • Det är möjligt att omdirigera domäner till befintliga webbplatser
  • Valfria tillvalserbjudanden såsom billiga webbhotellspaket
  • Högsta möjliga dataskyddsstandarder, efterlevnad av GDPR

  Använd domänchecken gratis eller påbörja flytten av din domän nu:

  Unika domäner

  Ju mer minnesvärd och kortfattad din internetadress är, desto enklare är det för besökare, dvs. kunder och intresserade personer, att hitta ditt innehåll och dina erbjudanden, och desto lättare är det att nå ut med information om ditt domännamn. Ett unikt domännamn är en viktig nyckel till framgång. Det får dig att sticka ut bland konkurrenterna och hjälper dina besökare att komma ihåg dig.

  Det finns olika kombinationer att välja mellan. Beroende på avgiften kan du till och med använda specialtecken och å, ä och ö i din domän. I kombination med en distinkt toppdomän gör din privata hemsida eller företagshemsida ett unikt intryck.

  Toppdomäner för alla

  Toppdomäner säger något om webbplatsens ursprung, språk eller typ. Toppdomänen .se indikerar exempelvis Sverige och .com står ofta för internationella (kommersiella) sidor, medan .org står för (icke-kommersiella) organisationer. Det finns även branschrelaterade toppdomäner som .photography eller .photos för fotosajter. Du kan skaffa dessa och många andra varianter hos STRATO.

  Om du är verksam internationellt eller planerar att bli det, bör du även kontrollera andra varianter av den önskade domänen – särskilt om domännamnet innehåller ditt företagsnamn eller varumärke. Det är till exempel en bra idé att förutom en .se-domän även registrera den matchande .nu-, .eu- eller .com-domänen samtidigt.

  Det lönar sig i vart fall att planera i förväg och fundera noga på vilka domäner du kan komma att behöva i framtiden. Kanske vill du lansera en projekthemsida under ett nytt namn som en del av en marknadsföringskampanj? Eller komplettera din internetnärvaro med en blogg? Eller vill du förverkliga olika projekt och publicera varje projekt under en egen internetadress? Då lönar det sig att checka och reservera flera domäner samtidigt med domänkontrollen.

  Företagsdomäner

  Om du letar efter den rätta internetadressen för ditt företags hemsida bör du tänka på följande:

  • Ett meningsfullt domännamn som är unikt och omisskännligt och som kunderna lätt kan komma ihåg har störst chans att lyckas.
  • Företagets eller varumärkets namn lämpar sig ofta också bra som domännamn. Kombinera dem med en kärnfull toppdomän.
  • För internationellt verksamma företag är det dessutom fördelaktigt att kombinera domännamnet med toppdomäner från kundernas länder.
  • Utöver klassiska domänändelser som .se, .eu, .com, .nu, .org, .net och liknande finns det nu även ett stort antal nya domänändelser som du kan använda.
  • Nya domänändelser som .store, .marketing eller .shop gör det tydligt vilken bransch du är verksam inom redan vid första ögonkastet.
  • När du letar efter domäner för din företagswebbplats bör du inte bara tänka på ditt företagsnamn, utan om möjligt även kombinera begrepp som dina kunder söker efter på internet. Om du är en lokal tjänsteleverantör kan du exempelvis skapa möjliga domännamn genom att kombinera din tjänst med ett ortsnamn.
  • Även toppdomäner som .shop, .graphics, .consulting eller .club signalerar redan vid första anblicken vad din hemsida handlar om.
  • Beroende på paket och domänändelse är det möjligt att använda specialtecken och å, ä och ö. Men tänk på att dina besökare eller kunder också måste ha dessa tecken på sina tangentbord för att kunna skriva in din internetadress i webbläsaren utan ansträngning. Inmatningsfältens layout kan variera beroende på land eller region. I tveksamma fall bör man därför undvika ”exotiska” tecken i domännamnet.

  Är domänen upptagen?

  Varje domän är unik och kan bara registreras av en enskild person eller organisation. Beroende på toppdomänen är det olika register som ansvarar för tilldelningen. .se-domänen förvaltas till exempel av Internetstiftelsen. När du anger din önskade adress i STRATOs domäncheck jämförs den automatiskt med registreringslistorna hos det ansvariga registret och du får omedelbart reda på om din önskedomän fortfarande är tillgänglig.

  Om den redan är ”upptagen” ser du det direkt i domänkollen. I vilket fall som helst föreslår vi alternativ och andra toppdomäner som fortfarande är tillgängliga och som kan intressera dig. Vid behov kan du också enkelt ändra ditt önskade namn. Skaffa dina önskade adresser nu innan någon annan hinner före dig!

  Med STRATO kan du köpa dina önskade domäner billigt direkt efter domänkontrollen. Efter varje domän som fortfarande är tillgänglig visas alternativet Välj. Genom att klicka på Välj placerar du din önskade domän i STRATOs kundvagn och kan reservera den direkt till ett lågt pris.

  ”Whois”-domänförfrågan: Vem äger vilken domän?

  ”Who is” är engelska för ”vem är”, och en Whois-förfrågan visar vem som äger internetdomäner och IP-adresser. Varje register måste upprätta en whois-domändatabas i enlighet med internationella standarder så att användarna kan hitta domäninnehavarens kontaktuppgifter och den administrativa kontakten (AdminC) för varje webbplats. Utöver kontaktuppgifterna tillhandahåller en whois-förfrågan därför också den information som behövs för att kontakta den som driver en webbplats.

  När är det möjligt att göra en whois-förfrågan?

  I allmänhet kan uppgifter om ägare endast hämtas av domäninnehavaren själv. Information om innehavaren kommer endast att lämnas ut till tredje part i undantagsfall. Exempelvis om du är ägare till ett namn eller en varumärkesrätt som kan skadas av domänen eller om du anser att innehållet på en webbplats är olagligt.

  Så går en whois-domänkontroll till

  På webbplatser som https://who.is/ kan internetanvändare snabbt och enkelt söka information om olika toppdomäner. Eftersom whois-domändatabaser alltid administreras av respektive domännamnsregister är det också möjligt att göra en sökning direkt via webbplatsen för motsvarande förvaltningsorgan. Information om .se-domäner kan erhållas kostnadsfritt från Internetstiftelsens whois-tjänst. En översikt över andra register för generiska och nya toppdomäner finns i ICANN:s registerförteckning.

  Vanliga frågor

  Exakt vad kan jag se i domänchecken?

  I några få steg kan du skaffa din domän som passar perfekt för just ditt onlineprojekt, exempelvis en blogg, en webbshop eller en hemsida:

  En domäncheck kontrollerar om den domän som anges i sökfältet fortfarande är ledig eller redan har registrerats. En databasförfrågan startas i bakgrunden för detta ändamål. Med STRATO tar kontrollen bara några tiondels sekunder tills du ser resultatet. STRATOs domänkoll visar inte bara resultatet för den angivna domänen och dess ändelse, utan verktyget föreslår även ett antal alternativ. Det är mycket praktiskt eftersom dessa domänförslag kan lägga grunden för kreativa idéer.

  Klassiska landsändelser som .se, .nl eller .de kan vara helt rätt för ditt projekt. Samtidigt kontrollerar domänkollen också ändelser från olika branscher, som du kan använda för att söka efter och omedelbart registrera den perfekta domänkombinationen för dig.

  Ibland får du veta att en viss kombination redan är upptagen eller ”otillgänglig”. Denna information är viktig för dig eftersom en sådan domän inte kan registreras hos STRATO på grund av varumärkeslagstiftningen. Det är bäst att välja ett alternativ från listan med förslag.

  Hur ofta kan jag använda funktionen för att kontrollera en domän?

  Du kan använda STRATOs domäncheck så ofta du vill tills du har hittat en domän och en passande toppdomän – helt kostnadsfritt. Tänk på att en domän endast visas som registrerad i domänkontrollen när motsvarande registerhållare har angett domäninnehavaren och namnservrarna för den.

  Vem äger en domän?

  Tilldelningen av domäner sker i allmänhet enligt principen ”först till kvarn”. Ägaren är alltså den som har registrerat en domän under sitt eget namn och står angiven som domäninnehavare i den så kallade whois-databasen.

  Undantag kan förekomma om det till exempel finns en patent-, namn- eller varumärkesrätt. Aspekter som domäninnehavarens hemvist samt hur välkänt namnet eller företagsnamnet är kan spela en roll när det gäller att fastställa den rättmätiga ägaren av en domän i händelse av en tvist. ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) har utvecklat ett tvistlösningsförfarande kallat UDRP (Domain-Name Dispute-Resolution Policy) för att hjälpa till vid domäntvister.