Domännamn och pris — så här förstår du kostnaderna.

  Domännamn och pris

  Om du vill skaffa dig en webbplats är registreringen av ett domännamn det första du behöver göra. Men vad kostar en domän? Ja, det varierar beroende på ett antal faktorer. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika typerna av domäner, hur mycket en domän kostar och vilka faktorer som påverkar priset för att registrera en domän.

  Det första man behöver förstå är att det finns olika typer av domäner och låt oss börja med toppdomäner och landspecifika toppdomäner. En toppdomän är det som står efter sista punkten i ett domännamn, som .com i Google.com.

  En toppdomän kallas också TLD och är den vanligaste typen av domäner, som .com, och .net. Dessa toppdomäner är inte specifika för något särskilt land eller region och är i regel tillgängliga för registrering för vem som helst, oavsett var man befinner sig.

  Landspecifika toppdomäner kallas ccTLD och de är specifika för vissa länder eller regioner, till exempel .uk för Storbritannien, .au för Australien eller .se för Sverige. De här domänerna kan endast registreras av individer eller företag i respektive land eller region, exempelvis måste man ha sin hemvist inom EU för att få registrera .eu som ccTLD.

  Så, vad kostar en domän?

  Kostnaden för att registrera ett domännamn kan variera ordentligt, beroende på ett antal faktorer. Den främsta faktorn som påverkar priset är vilken typ av domän det är. Generellt sett är TLD:er dyrare än ccTLD:er, även om priset kan variera beroende på den specifika TLD:n.

  Utöver typen av domän kan den domänleverantör du väljer också påverka priset. Här gäller ju marknadsekonomi. Olika leverantörer har i regel olika prisstrukturer och vissa kan erbjuda ytterligare tjänster såsom verktyg för att bygga hemsidor och e-post vilket naturligtvis kan påverka den slutliga kostnaden. Så här ser erbjudandet från oss på STRATO ut:

  • 6 kr första året för .se – sedan 90 kr/år. Ingen installationskostnad.
  • 27 kr första året för .com – sedan 99 kr/år. Ingen installationskostnad.
  • 90 kr första året för .nu – sedan 108 kr/år. Ingen installationskostnad.

  Ytterligare kostnader? Ja, ibland.

  Förutom den första registreringsavgiften kan det tillkomma ytterligare kostnader för att registrera ett domännamn. Till exempel kräver de flesta domäner förnyelse på års- eller tvåårsbasis och förnyelseavgifter kan variera beroende på leverantör och typ av domän.

  Integritetsskydd är en annan tjänst som kan komma med en extra kostnad. Många leverantörer erbjuder integritetsskydd som gör att du kan hålla din personliga information dold för allmänheten. Den här tjänsten brukar kosta extra. Hos STRATO ingår dock alltid ett SSL-certifikat för alla domäner – en teknik som krypterar trafiken mellan server och webbläsare och gör det möjligt för hemsidor att autentisera sig.

  Andra saker som kan påverka domännamns pris

  Finns det ännu fler faktorer som kan påverka priset? Ja, för det första kan längden på registreringsperioden påverka kostnaden. Om du binder upp dig på flera år kan kostnaden per år minska. Men då behöver du också ha eventuella framtida prishöjningar i åtanke.

  Även om vissa leverantörer erbjuder ett fast pris för exempelvis det första året, finns det ju alltid en risk för att priserna kan öka i framtiden. Detta gäller särskilt för toppdomäner, som hanteras av organisationer som kan justera priserna med jämna mellanrum.

  Det var väl inte så krångligt? Genom att bättre förstå kostnaderna och faktorerna som är involverade i att registrera ett domännamn kan du fatta ett mer välgrundat beslut när du väljer ett domännamn – och budgeterar för kostnaden. Bara genom att ha läst detta är du några viktiga steg närmare det bästa priset för din domän.

  Till domänpaketen