Köp en professionell domän – hos STRATO

  Köpa domän: Hur gör man det?

  För en egen webbplats, webbutik eller professionell e-postadress: Hos STRATO skaffar du din domän med några få klick och alltid till ett bra pris. Ange det önskade namnet för din domän i domänkollen och välj en av de tillgängliga toppdomänerna.

  Innan du bestämmer dig är det bäst att jämföra olika domännamn och fundera på vilket som fungerar bäst för dig och ditt företag eller din produkt. Kombinera även din nya domän med en av våra webbplatslösningar som exempelvis ett Sitebuilder-, webbhotells-, eller webbshopspaket.

  Reservera flera domäner

  En väl genomtänkt internetadress utgör grunden för en ditt företags närvaro på nätet. Innan du köper en domän bör du därför ställa dig själv några frågor vars svar hjälper dig att hitta rätt webbadress:

  • Företagsnamn eller bransch – eller båda? Vill du bara visa företagets namn i domänen eller även branschen?
  • Ett längre namn eller en förkortning? Om ditt företag har ett långt namn, kan det förkortas på ett vettigt sätt?
  • Regional, nationell eller internationell inriktning? Var vill du vara verksam? Säljer du endast produkter via internet eller har du också en butik i en viss region?

  Domän med företagsnamn och/eller branschreferens

  Den viktigaste frågan här är: Är ditt företag redan känt utanför internet, så att tillräckligt många intresserade personer söker efter företagsnamnet i sökmotorer? Då kommer du också att lyckas med ditt företagsnamn som internetadress.

  För företag som täcker flera nischer har vi följande rekommendationer: Skaffa en domän som inte bara innehåller ditt företagsnamn, utan även en kombination av den viktigaste termen i din bransch och det viktigaste produktnamnet eller de tjänster som erbjuds lokalt. På så sätt hittar betydligt fler potentiella kunder din företagshemsida eller webbutik via sökmotorerna.

  Om du till exempel är verksam inom gastronomisektorn är det lämpligt att välja en lämplig toppdomän som återspeglar detta. Du kan välja mellan nya toppdomäner som ".restaurant", ".club" eller ".poker" samt ".pizza" om du driver en pizzaleveranstjänst.

  Långa företagsnamn och förkortningar

  Har du ett långt företagsnamn och är osäker på hur du ska inkludera det i domänen? Kanske finns det redan en officiell förkortning eller så kan en sådan introduceras på ett smart sätt. I sådana fall rekommenderar vi att du dessutom registrerar en domän som endast innehåller förkortningen utöver domänen med det långa företagsnamnet. Det går förstås också att separera flera ord med bindestreck. Ett kort domännamn kan sedan enkelt omdirigeras till det långa namnet så att du kan nås via båda internetadresserna. Fördelen med detta: I bästa fall behöver användarna skriva in mycket färre bokstäver i webbläsarens adressfält för att komma till din webbplats.

  Lokal, nationell och/eller internationell

  Om du har en internationell kundkrets är inte bara själva domännamnet viktigt, utan även att toppdomänen matchar språket eller landet. För kunder i USA är till exempel en .com-domän lämpligare än en domän med landsändelsen ”.se”. Om du även bedriver verksamhet i Danmark, Finland eller Norge är det värt att skapa en version av din webbplats på respektive lands språk och med de motsvarande landsändelserna .dk, .fi eller .no.

  Några andra iögonfallande toppdomäner är .love, .rocks eller varför inte .ninja? Så länge domännamnet är anpassat till just din målgrupp får du gärna vara lite kreativ.

  Reservera även domäner med stavfel

  När du söker efter en domän bör du också tänka på att många internetanvändare kan skriva in webbadressen felaktigt: De vanligaste felstavningarna bör registreras som domäner och vidarebefordras till adressen med den korrekta stavningen för att förhindra att andra webbplatsoperatörer snappar upp potentiella kunder. På så sätt undviker du också att ditt namn missbrukas eller skadas.

  Reservera domäner med specialtecken och å, ä och ö

  Nu kan specialtecken utanför det internationella alfabetet också registreras på de flesta domäner. Bokstäverna Å, Ä och Ö hör till det vanliga skrivflödet på svenska istället för att ersätta dem med bara "a" eller "o". Du gör förmodligen din kundkrets en tjänst om du tänker på att använda den vanliga stavningen med å, ä och ö.

  Hos oss får du en översikt över vilka specialtecken för toppdomäner som får användas och vilka regler du bör följa när du reserverar en domän – en värdefull vägledning för din individuella domänförfrågan.

  Registrera flera domäner

  Med STRATO är det även möjligt att registrera ett större antal domäner. Du behöver inte oroa dig för registreringsformaliteterna hos de olika registren (t.ex. Internetstiftelsen för en .se-domän eller Verisign för en .com-domän) – STRATO tar hand om det åt dig. Lägg alla domäner i varukorgen på en gång – efter en genomförd beställning kan du vanligtvis använda dem inom några timmar.

  För företag som täcker flera nischer har vi följande rekommendationer: Skaffa en domän som inte bara innehåller ditt företagsnamn, utan även en kombination av den viktigaste termen i din bransch och det viktigaste produktnamnet eller de tjänster som erbjuds lokalt. På så sätt hittar betydligt fler potentiella kunder din företagshemsida eller webbutik via sökmotorerna.

  Vill du göra ditt företag känt på internet? Använd de många toppdomänerna för e-handel: Oavsett om du driver en .shopping-portal, en .pizza-tjänst eller en .sale-webbplats – erbjuder STRATO dig ett brett utbud av domänändelser för att du ska lyckas på webben.

  Till domänerbjudandena nu

  Köpa en domän som redan är upptagen

  Vill du ha en domän som är registrerad på en annan domäninnehavare? Detta är möjligt med samtycke från den nuvarande ägaren av den önskade domänen.

  Om domänen redan finns hos STRATO kan man byta domäninnehavare. Denna process initieras av den nuvarande domäninnehavaren och kan bekvämt genomföras i den lösenordsskyddade kundinloggningen.

  Om domänen ännu inte är registrerad hos STRATO kan den flyttas till oss. Detta kräver ett så kallat leverantörsbyte eller en domänflytt. Det är också viktigt att få den nuvarande domäninnehavarens samtycke, eftersom övertagandet endast kan genomföras i samverkan med denne. Med hjälp av ett skyddat tillvägagångssätt – AuthInfo-metoden – säkerställs det att du korrekt registreras som ny domäninnehavare och att din domän inte faller offer för en domäntjuv.

  Leverantörsbyte utan avgifter

  Flytten av din befintliga domän är kostnadsfri och kan även göras online: För att göra detta anger du ditt domännamn i STRATOs domänkontroll. Efter att du har klickat på Kontrollera visas alternativet Flytt efter ditt domännamn. Välj detta alternativ så sköter STRATO alla vidare formaliteter. Allt du behöver göra är att skicka AuthInfo-koden från din gamla leverantör till STRATO.

  Hitta din önskedomän!

  Domänen är registrerad: Vad händer nu?

  När du har registrerat din önskade domän hos STRATO kan du bestämma hur du vill gå vidare med den. STRATO erbjuder olika professionella lösningar för olika ändamål och diverse fördelar:

  • Du kan skaffa en egen domän utan tillhörande webbutrymme och exempelvis vidarebefordra den till en redan befintlig domän.
  • Du kan lägga till ett webbhotellspaket till din domän och installera antingen dina egna HTML-sidor eller program med öppen källkod för bloggar, redaktionssystem, wikis osv.
  • Genom att beställa ett paket med Sitebuilder har du möjlighet att skapa din webbplats med bara några få enkla steg och publicera den under din egen domän, utan att ha några programmeringskunskaper. Mängder av olika designmallar gör att du snabbt kan komma igång.
  • Du kan koppla din domän till ett webbutikspaket som gör att du snabbt och enkelt kan skapa en webbshop, så att du lika snabbt och enkelt kan börja sälja dina produkter på nätet. I alla webbutikserbjudanden ingår praktiska marknadsföringsverktyg och andra tjänster som gör att du kan öka din omsättning.

  Fördelarna med att köpa domän hos STRATO

  Att skaffa ett lämpligt domännamn för ditt webbprojekt är en viktig uppgift. Det är skäl nog att välja en erfaren och väletablerad leverantör – du planerar ju trots allt på medellång och lång sikt. STRATO AG är ett företag i United Internet Group som räknas till världens största leverantörer av webbvärdstjänster med över 4 miljoner domäner och två TÜV-certifierade datacenter med över 70 000 servrar i Berlin och Karlsruhe. Du får en nöjdhetsgaranti för olika STRATO produkter: Om du mot förmodan inte är nöjd inom de första 30 dagarna får du pengarna tillbaka. Dina fördelar i korthet:

  • Domän ingår i alla paket
  • Möjlighet att omdirigera och vidarebefordra domän- och e-postadresser
  • Din datasäkerhet prioriteras
  • Fördelaktiga priser och bekväm faktureringsperiod
  • Att köpa en domän (i stället för att hyra) betyder att du registreras som innehavare

  E-post och Sitebuilder inklusive domän(er)

  Välj ett gratis domännamn som du vill ha för varje e-postpaket hos STRATO. Du kan sedan skapa upp till 25 individuella tillhörande e-postkonton. Med STRATO Webmail har du ditt kommunikationscenter nära till hands, oavsett var du befinner dig: Förutom möjligheten att hantera din e-post bekvämt i webbläsaren erbjuder Webmail många intressanta tilläggsfunktioner – till exempel för att skapa och hantera uppgifter och kontakter samt en påminnelsefunktion och mycket mer.

  Med Sitebuilder erbjuder STRATO ett utmärkt verktyg så att du själv kan utforma din företagshemsida utan programmeringskunskaper. Utöver en gratis domän ger sitebuildern dig över 200 branschmallar och 140 responsiva layouter att välja mellan. Dessutom får du ett SSL-certifikat utan extra kostnad.

  Kostnadsfri domän för webbhotell och webbshop

  Med webbhotellspaketet får du redan i det minsta paketet en SSD-databas. Med WordPress & Co kan du enkelt installera ett CMS som WordPress, Drupal, Typo3 och många andra system med öppen källkod. Med WebDatabaseManager kan du enkelt hantera all data i ditt webbutrymme. Python, Ruby och möjligheten att skapa egna CGI:er och cron-jobs är också tillgängliga – för maximal flexibilitet när du skapar din egen plats på nätet.

  STRATOs webbshopspaket plockar poäng med minst två gratis domäner och många betalnings- och leveransmetoder. Dessutom är en mobilversion av din butik automatiskt tillgänglig, beroende på valt paket. Den bekväma anslutningen till stora försäljningsplatser som Amazon eller eBay ökar din butiks räckvidd enormt.

  Omdirigera och vidarebefordra domän- och e-postadresser

  Hos STRATO kan du omdirigera och vidarebefordra din hemsida utan problem:

  • Med en A-post för IPv4 eller ett AAAA-post för IPv6 omdirigerar du din domän till en annan domän. De enskilda stegen förklaras i STRATOs FAQ.
  • Med en MX-post vidarebefordrar du din e-postadress (som skapats för att matcha domännamnet) till en annan redan befintlig adress.

  Dessa poster är praktiska om du till exempel redan har en internetnärvaro hos en annan leverantör (t.ex. ”mittnamn.gratis-leverantör.com") eller om din mest använda e-postadress finns hos en gratis e-postleverantör. Kanske är det ännu inte rätt tid att flytta ditt webbutrymme och låta STRATO stå som värd för det helt och hållet. Eller så använder du din nuvarande kostnadsfria e-postadress i en välbekant miljö, som för närvarande inte behöver ändras.

  Med en egen STRATO-domän och de ovan nämnda alternativen för omdirigering och vidarebefordran kan du snabbt och enkelt skapa ordning och reda på din webbplats. Din webbplats hos den kostnadsfria leverantören kan då också nås via din egen STRATO-domän och e-postadressen matchar också domänen. Och det bästa av allt är: Du kan göra alla inställningar i administrationsgränssnittet i den lösenordsskyddade STRATO kundinloggningen.

  Alltid säkra domäner hos STRATO

  Eftersom din datasäkerhet har högsta prioritet består vårt säkerhetskoncept av flera nivåer som garanterar ett heltäckande skydd för din domän och dina data. STRATOs datacenter certifieras årligen av TÜV enligt ISO 27001 för högsta möjliga datasäkerhet. Dessutom garanterar den kraftfulla och moderna tekniken kontinuerlig drift så att din domän är tillgänglig dygnet runt. STRATO driver sina datacenter uteslutande i Europa. Därför kan du vara säker på att din domän är billig, men att dina uppgifter skyddas av den strikta europeiska dataskyddslagen.

  Summering: De viktigaste sakerna att tänka på när du köper en domän

  • Använd domänsökningen för att kontrollera om ditt önskade namn fortfarande är tillgängligt.
  • Välj bland ett stort antal nationella, internationella och nya toppdomäner.
  • Beroende på domän är det möjligt att använda specialtecken och å, ä och ö.
  • Du kan omdirigera eller vidarebefordra din domän och dina e-postadresser.
  • Kombinera din domän med andra STRATO produktpaket, t.ex. webbhotell- eller webbshopspaket.
  • Dina domäner är absolut säkra med STRATO tack vare de tyska datacentren som årligen certifieras av TÜV enligt ISO 27001.

  Till domänerbjudandena nu

  Vanliga frågor

  Varför ska jag köpa en domän?

  Genom att köpa en domän håller du ditt eget företag konkurrenskraftigt. En domän kan jämföras med ett företags namnskylt. Den är inte bara lättare att komma ihåg än en IP-adress, den identifierar också tydligt och klart företaget, tjänsten eller projektet. Dessutom kan en domän kopplas till en eller flera e-postadresser, t.ex. e-post@min-firma.se, så att kunder och intressenter omedelbart vet vem de skriver till eller tar emot e-post från.

  Var kan jag köpa en domän?

  Så kallade domänleverantörer erbjuder domäner med många olika ändelser. När du köper en domän bör du välja en välrenommerad och erfaren leverantör som registrerar den önskade domänen åt dig i det officiella registret.

  STRATO har till exempel 25 års erfarenhet av webbhotell och har utsetts till vinnande tjänsteleverantör åtta gånger i rad. Hos oss kan du också lita på ett starkt dataskydd tack vare uteslutande europeiska serverplatser och dessutom klimatneutrala produkter.

  Vad kostar en domän?

  De flesta domäner hos STRATO kostar bara några kronor i månaden. Till exempel kostar ett domännamn med den populära ändelsen .se 30 kr under det första året och därefter 129 kr per år. Inga uppstartskostnader tillfaller. Kostnadsskalan sträcker sig ända till den dyraste toppdomänen, .casino, som kostar 9,00 kr per år för det första året. Därefter uppgår kostnaderna till 1 389,00 kr per år. Här tillkommer inte heller någon installationsavgift. Så bläddra igenom våra olika toppdomäner och skaffa din favorit! Förresten: Om du vill flytta din domän till STRATO står vår kostnadsfria flyttjänst naturligtvis till ditt förfogande!

  Hur lång tid tar det att registrera en domän hos STRATO?

  Hur lång tid registreringen av din domän tar varierar beroende på den valda domänändelsen. De flesta toppdomäner kan registreras inom några få timmar. För vissa ändelser kan registreringen dock ta upp till två dagar.

  Kan jag reservera min domän permanent?

  Du kan i princip behålla den domän som du har reserverat för alltid. Särskilt för företag eller långsiktiga projekt är det viktigt att veta att den registrerade domänen är säkrad på lång sikt. När du beställer domäner från STRATO tar vi automatiskt hand om förnyelsen i tid hos de olika registren, t.ex. Internetstiftelsen.