Registrera domän – så här gör du

Registrera domän – så här gör du.

Det är lättare än du kanske tror att registrera en egen domän. Vi har tagit fram en guide som beskriver hur du gör. Det första du behöver göra är att kolla att namnet du vill registrera inte är upptaget.

Funderar du på att skapa en webbplats? Då har du kommit rätt. Steg 1 är att registrera ett domännamn. Ett domännamn är adressen för din webbplats på internet, alltså det namn som folk kommer att använda för att hitta din webbplats i sin webbläsare. Det är bra om ditt domännamn speglar innehållet på din webbplats och är lätt att komma ihåg.

Här kan du utan kostnad kontrollera om din önskade domän är tillgänglig:

Så här ska du tänka när du väljer namn på din egna domän

  • Försök välja ett namn som ligger så nära ditt företag eller förening som möjligt. Helst ska det heta detsamma. Om du har en restaurant som heter Vasastans Ost blir dina kunder förvirrade om din webbadress är ostrestaurangen.se
  • Ett lätt och tydligt namn är bra. Ett krångligt är dåligt.
  • Har du siffror som en viktig del i ditt namn, javisst. Annars ska man avstå från specialtecken och siffror i domännamnet, det är lätt att det blir fel när kunderna ska skriva adressen.
  • Svenska vokaler? Ja, i teorin funkar det. Men tyvärr är det många program och tangentbord som inte hanterar dessa specialtecken. Undvik, alltså.
  • Nya toppdomäner skapar individualitet
  • Skapa subdomäner för en tydlig struktur

Du kan läsa mer i vår guide om domäner på nätet.

Så här registrerar du ett domännamn

  1. När du har en idé om ett namn – kolla om det är ledigt här.
  2. Om den domän du vill ha är ledig kommer vi på STRATO att föreslå en rad olika toppdomäner. En toppdomän är de bokstäver som finns efter själva domännamnet. Varje land har en egen toppdomän, i Sverige har vi .se. Men det kan finnas skäl till att du vill ha ett annat om du vill marknadsföra dig internationellt. Google anser förstås att .se är mest relevant för svenska besökare när de rankar dig på sin sida.
  3. Välj det du vill ha och följ de enkla instruktionerna – klart!

Förutom att undersöka att domännamnet du vill ha är ledigt på din valda toppdomän (t.ex. .se), kan det vara en bra idé att registrera din webbplats namn under fler toppdomäner (t.ex. .com, .net, .org osv) för att skydda ditt varumärke.

Tänk på att stava rätt när du registrerar ett domännamn

Det är viktigt att undvika felstavningar, både när du söker efter och skapar ditt domännamn. Ett felstavat domännamn blir mycket förvirrande för besökarna och gör det svårt att hitta din webbplats. Se till att dubbelkolla din stavning och låta gärna någon annan korrekturläsa ditt domännamn innan du registrerar det.

Allt klart? Toppen. Tänk nu på detta

  • Vi på STRATO förnyar alltid alla STRATO domäner automatiskt en dag före förfallodagen, annars behöver du sätta upp en rutin för att förnya din domän i tid för att undvika att förlora den.
  • Se till att din kontaktinformation är uppdaterad hos oss på STRATO för att säkerställa att du får viktiga meddelanden gällande din domän
  • Håll lite koll på ditt domännamn för att identifiera eventuella registreringar på andra toppdomäner med ditt namn (till exempel du har .se men någon annan har registrerat samma namn som du har under .com), och vidta åtgärder vid behov.

Genom att följa dessa tips ser du till att säkra rätt domäner för dig eller ditt företag – samtidigt som du undviker eventuella juridiska problem.

Så här flyttar du en existerande domän till oss. Enkelt. Och kostnadsfritt.

Har du redan en domän du gillar och vill flytta den till oss på STRATO? Det är enkelt och snabbt fixat – och givetvis sker denna flyttservice kostnadsfritt.

  • Gå till STRATO.se och klicka på Domän & E-post i menyn. Skriv in ditt domännamn i sökrutan och klicka på ”Kontrollera domän”. Inte helt otippat kommer det stå att den är upptagen – av dig.
  • Begär autentisering. Läs mer om autentiseringskoden.
  • Följ resten av instruktionerna.

Sammanfattningsvis – att registrera ett domännamn är ett viktigt steg för att skapa en webbplats. Var noga med att välja ett domännamn som speglar innehållet på din webbplats och som är lätt för besökarna att komma ihåg.

Lyckat till med din nya webbplats!

Vanliga frågor om din domän

FAQ

Varför ska jag registrera en domän?

Om du vill dela information om ditt företag, din organisation, din restaurang eller dig själv med andra kommer du inte klara dig utan webben som plattform. Hitta en lämplig domän, registrera den och kom i gång reda i dag med en relevant, egen webbnärvaro.

Hur lång tid tar det att registrera en domän hos STRATO?

Tiden det tar att registrera en domän varierar lite beroende på vald toppdomän. De flesta toppdomäner kan registreras inom några timmar. Men för vissa kan processen ta upp till två dagar.

Hur länge är min domänregistrering giltig?

Om du registrerar en domän hos oss på STRATO kan du välja mellan en (1) eller tolv (12) månaders löptid. Du kan förstås också förnya domänen när som helst inom vald tidsperiod. När du gör det hjälper vi dig med all nödvändig registrering.

Vad händer om jag glömmer att förnya domänen?

På STRATO vet vi hur besvärligt det kan bli om man glömmer att förnya sin domän. Därför får du i god tid innan förfallodagen en rad påminnelser. Och vill du behålla din domän behöver du inte göra något, den förnyas nämligen automatiskt och du betalar bara som vanligt nästa faktura. Om fakturan av någon anledning skulle falla mellan stolarna (konstigare saker har ju hänt) kommer din domän heller inte förlora sin giltighet på en gång. Däremot spärras den initialt i mellan fyra och åtta veckor, beroende på vilken toppdomän du köpt. Som tidigare ägare har du oftast möjlighet att inom denna period återaktivera din domän genom att betala fakturan och kontakta oss.