Vad är en toppdomän och vilken ska man välja?

Vad är en toppdomän?

Toppdomäner är en del av Internets domännamnssystem. De representerar den högsta nivån av domännamn och kommer efter den sista punkten i en webbadress. En vanlig toppdomän är exempelvis .com i Google.com och används för att identifiera typen och platsen för en webbplats. Det här gör också toppdomäner till en viktig del av onlineupplevelsen.

Vi ser dem varenda gång vi är ute på nätet, toppdomänerna. Men vad är de, hur används de och vilken ska man välja? Låt oss bena ut.

Toppdomän eller TLD

En toppdomän förkortas TLD och står för top level domain. De är alltså den högsta (topp) nivån i Internets domännamnssystem, som i sin tur förkortas DNS – domain name system.

Bland de vanligaste toppdomänerna hittar vi .com, .org, .net, .edu och .gov. Just dessa kallas för generiska domännamn och används av särskilda kategorier av organisationer. Den mest populära av dessa är förstås .com som ofta används för kommersiella webbplatser. Toppdomänen .org används vanligtvis för ideella organisationer, och .net används oftast av internetleverantörer. Toppdomänen .edu är reserverad för skolor och universitet och så vidare, medan .gov är reserverad för myndigheter i USA.

En vanlig toppdomän är de landsspecifika domänerna

Alla känner väl till .se, .dk, .fi och så vidare? Ja, det är förstås landspecifika toppdomäner, eller Country Code TLDs. De används för att identifiera webbplatsens ursprungsland. Några andra vanliga landspecifika toppdomäner är .us för USA, .ca för Kanada, .uk för Storbritannien och .cn för Kina.

Du har säkert också stött på tech, .nu och .biz. Men visste du att det också finns .photography, .golf, .academy, .business, .ninja, och .family? Det är exempel på en rad nya toppdomäner som gör det möjligt för företag att skapa mer specifika och riktade domännamn. Alltså:

  • En toppdomän är den högsta nivån i Internets namnsystem
  • De vanligaste toppdomänerna är .com, .org, .net, .edu och .gov
  • Landspecifika toppdomäner, som .se, .dk och .fi identifierar webbplatsens ursprungsland
  • .tech, .biz, .luxury osv är nya toppdomäner som medger mer riktade domännamn

Men vilken toppdomän ska man välja?

När du väljer en toppdomän för din webbplats är det viktigt att ta hänsyn till din målgrupp, vilket syftet med din webbplats är och tillgängligheten för det domännamn du vill ha. Fundera också på den trovärdighet du vill utstråla. Vill du ha en vanlig toppdomän eller vill du sticka ut? Är verkligen .beer eller .ninja något som din målgrupp skulle uppskatta? Vissa toppdomäner har också specifika krav eller begränsningar, exempelvis hemvist eller bevis på företagsregistrering, vilket naturligtvis kan begränsa dina alternativ.

Priserna kan dessutom variera rejält. Vissa toppdomäner är dyrare än andra på grund av deras popularitet eller exklusivitet och därför är det en bra idé att leta runt för att hitta det bästa erbjudandet för dina specifika behov. För att registrera en toppdomän måste du gå via en domänregistrator, som oss på STRATO. Vi hjälper dig att registrera och köpa ett domännamn och säkerställer att ingen annan kan registrera samma namn som ditt.

Så här registrerar du din domän

Du börjar med att söka efter lediga domännamn, sen väljer du toppdomän och slutför registreringen. Det är en enkel process och allt detta kan du göra här hos oss på STRATO.

När du väl har registrerat dig måste du hantera din domän – vilket inkluderar att sätta upp en rutin för att förnya den (glömmer man det kan någon annan registrera din domän) och även se till att din kontaktinformation är uppdaterad.

För att skydda sin domän kan man köpa ett integritetsskydd. Det maskerar din personliga information från att vara allmänt tillgänglig i WHOIS-databasen – en offentlig katalog där du kan se vem som är ansvarig för en domän eller IP-adress. GDPR har satt stopp för en del av detta, men vill man vara säker, så…

Det är bäst att vara säker

Alla med en egen domän behöver dessutom vara uppmärksamma på potentiella cyber säkerhetshot och varumärkesintrångsproblem som kan påverka din onlinenärvaro negativt. Här är några bra tips:

  • Ett starkt lösenord är den första försvarslinjen mot hackare.
  • Se till att använda en ansedd domänregistrator. Välj en som har ett gott rykte kring säkerhet och som erbjuder funktioner som tvåfaktorsautentisering och domän-låsning. Här kan du läsa mer om hur vi STRATO arbetar med detta.
  • Aktivera tvåfaktorsautentisering. Det lägger till ett extra lager av säkerhet.
  • Håll din domäns kontaktinformation uppdaterad. Det säkerställer att du får viktiga meddelanden om din domän.
  • Registrera flera toppdomäner (exempelvis .com, .net, .org) för att förhindra att andra registrerar domäner med liknande namn och potentiellt gör intrång i ditt varumärke.
  • Om du är osäker på om ditt domännamn gör intrång på någon annans varumärke, rådgör med en jurist. De kan hjälpa dig att utvärdera riskerna och vidta lämpliga åtgärder för att skydda din domän.

Det här är trenderna inom toppdomän

Finns det verkligen trender inom toppdomäner? Jajamänsan. Det här landskapet utvecklas ständigt och nya toppdomäner läggs till regelbundet. Under de senaste åren har det funnits en trend mot mer nischade och specifika toppdomäner, som .club, .photography och .blog. Många förutspår att denna trend kommer att fortsätta med allt fler toppdomäner som introduceras för att tillgodose specifika branscher och intressen.

Under alla omständigheter: När du väljer en toppdomän, fundera på vad som passar din målgrupp, ditt syfte med sajten och vilken tillgänglighet du söker för den, samt eventuella krav eller begränsningar.

Slutligen – skydda din domän och håll dig uppdaterad vad som händer inom toppdomänernas spännande värld. Ett bra sätt att göra det är att bokmärka STRATO.se