Allt du behöver veta om en domän på nätet

  Allt du behöver veta om domäner

  Vad är ett domännamn och varför är de viktiga? Vad är DNS och IP-nummer? Vilka är de olika delarna i ett domännamn? Och vilka är trenderna? Frågor, frågor. Men här får du svar. Varsågod – guiden till allt du behöver veta om domäner på nätet.

  Ett domännamn är i princip internets motsvarighet till gatuadresser. Det är ett unikt namn som identifierar en webbplats på internet och gör det möjligt för dem att besöka den.

  De här domännamnen styrs i sin tur av ett system som kallas DNS. Det har till uppgift att översätta gatuadresserna till så kallade IP-adresser. En IP-adress är som ett unikt telefonnummer för varje enhet som är ansluten till internet. Precis som du behöver ett telefonnummer för att ringa någon behöver enheterna på internet IP-adresser för att skicka och ta emot information från andra enheter. Det är helt enkelt ett sätt för dessa att hitta och prata med varandra på internet.

  Så när du anger ett domännamn i din webbläsare översätter DNS domännamnet till motsvarande IP-adress, vilket ger dig åtkomst till webbplatsen. Klick, klick, klart.

  Det här är domännamn och IP-adresser – en sammanfattning

  • Ett domännamn är internets motsvarighet till gatuadresser och styrs av ett domännamnssystem som kallas DNS
  • DNS översätter gatuadresserna till en IP-adress
  • En IP-adress är som ett unikt telefonnummer för var och en av de enheter som är anslutna till internet – ett sätt för alla enheter att kunna prata med varandra

  Därför är det viktigt att ha ett bra domännamn

  Att ha ett bra domännamn är kanske viktigare än man tror för företag och privatpersoner som vill skapa en närvaro på nätet. Det kan påverka en webbplats synlighet och trovärdighet, vilket gör det lättare för användare att hitta och komma ihåg webbplatsen. Ett kort, minnesvärt och enkelt domännamn är att föredra.

  Tänk på det här när du väljer domännamn

  • Enkelt och tydligt är mycket bättre än krångligt.
  • Om du har ett företag eller en förening ska din domän helst heta likadant. Om du representerar Vasastans Traktorer blir det förvirrande om webbplatsens adress är traktorspecialisterna.se.
  • Undvik siffror eller specialtecken i ditt domännamn – det är både svårt att komma ihåg och skriva korrekt.
  • Undvik å, ä och ö i domännamnet. I teorin fungerar det, men många program och tangentbord stöder inte svenska vokaler. Vår rekommendation är därför att undvika dem.

  De olika delarna i ett domännamn – så här funkar det

  Ett domännamn består av tre olika delar. 1) toppdomän (TLD), 2) andranivådomänen (SLD) och 3) underdomäner. Det här är vad de gör:

  • Toppdomänen är den del som kommer sist, till exempel .com, .org eller .net. Varje land har en egen toppdomän, där Sverige har .se och Danmark .dk, osv.
  • Andranivådomänen är namnet på webbplatsen, som Google i google.com
  • Underdomäner är det som kommer före namnet på webbplatsen, vanligtvis www

  Alltså: www. (underdomän) google (andranivådomän) .com (toppdomän)

  Det här är trenderna inom domännamn på nätet

  Finns det verkligen trender inom domännamn? Jajamän! En aktuell trend är introduktionen av nya toppdomäner som gör det möjligt för företag att skapa mer specifika och riktade domännamn. Exempel på sådana toppdomäner som du säkert känner till är .tech, .nu och .biz.

  Men visste du att det också finns .horse, .dad, .beer, .luxury, .ninja, och .pink? Och mycket mer. Dessa är vanligtvis mycket dyrare och säljs ofta av mindre företag eller privatpersoner som inte erbjuder lika smidig set-up och service som större leverantörer. Men lite kul är det allt. Det är också ett alternativ om din önskade toppdomän med ditt tilltänkta domännamn redan är upptaget, alltså istället för renovering.se kan du välja renovering.house.

  Här kan du hitta STRATOS toppdomäner!

  Vissa företag använder också både domännamn och toppdomäner som en uttalad del av sin varumärkesstrategi och väljer därför en kombination av de två som är lite extra slagkraftiga, unika och minnesvärda.

  Sammanfattningsvis är ett bra domännamn mycket viktigt för att etablera en effektiv onlinenärvaro i det digitala landskapet. Genom att förstå de olika delarna av ett domännamn, DNS-systemet och aktuella domännamn trender är det lättare för företag och privatpersoner att fatta välgrundade beslut när de väljer ett domännamn för sin webbplats.

  Ha kul, tänk kreativt och håll det enkelt. Lycka till!

  Till domänpaketen