Domänflytt

Flytta en domän i tre steg

 • Sök efter din egen domän och klicka på "Flytta"
 • Ange och bekräfta den gamla leverantörens AuthCode
 • Få din domän flyttad kostnadsfritt

Flytta en domän: Så går det till

Om dina nuvarande domännamn redan är registrerade hos en annan leverantör kan du snabbt och säkert flytta dina domäner till STRATO – ett korrekt förfarande är det effektivaste skyddet mot missbruk av domäner av tredje part när du flyttar domäner.

Steg 1: Kontrollera domänen

Om du vill flytta din domän är det första du bör göra att informera din nya webbhotelleverantör om domänflytten. För att göra detta anger du helt enkelt din domän i STRATOs domänkoll och trycker på Kontrollera. Då visas information om att din domän är upptagen – närmare bestämt av dig. För att påbörja en domänöverföring behöver du nu en så kallad AuthCode (AuthInfo-Code). Du anger denna direkt när du beställer från STRATO, men du kan också ange den senare i din STRATO kundinloggning.

Steg 2: Begär AuthCode

Om din domän hittas i STRATOs domänkoll och visas som upptagen har du möjlighet att identifiera dig själv som ägaren med alternativet domänflytt. För att göra detta måste du begära domänens AuthCode från din nuvarande leverantör. Koden fungerar som ett lösenord som hindrar obehöriga personer från att lägga beslag på din domän och ”kapa” hela din webbnärvaro genom att överföra den till en annan leverantör. För varje domän som du vill flytta får du en motsvarande kod från din tidigare leverantör. Skicka en uppsägning till din nuvarande leverantör och be om att få de relevanta uppgifterna skickade till dig. Leverantören är skyldig att överlämna koden till dig.

Steg 3: Påbörja domänflytt

När du väl har fått din AuthCode för din domän finns det inget som hindrar domänflytten. Så snart du har autentiserat respektive domän i kundinloggningen tar STRATO hand om alla ändringsformaliteter och instruerar det ansvariga registret att flytta domänen. Om du har några frågor om denna process kan du vända dig till STRATOs kompetenta kundtjänst.

Ta det första steget för att flytta din domän gratis nu!

Tips:

 • Använd en alternativ e-postadress så att du alltid kan nås under domänöverföringen.
 • Se till att spara innehållet på din webbplats, eftersom det bara är domänen som flyttas, inte innehållet.

Flytta flera domäner

Den domän som du har valt för flytten visas bredvid kryssrutan under ditt domänval. Om du vill flytta flera domäner till STRATO lägger du till dem till dina valda domäner enligt beskrivningen ovan. Dessutom kan du köpa ytterligare domäner från STRATO i samma steg – till exempel ditt domännamn med andra nya toppdomäner som .shop, .com eller .store. När du har sammanställt alla önskade adresser klickar du på Fortsätt. Du kommer nu att få välja hur du vill använda dina domäner. Du väljer själv vilket användningsområde varje domän ska ha.

Fördelarna med att ha en egen domän är bland annat:

 • Seriös närvaro på webben genom förvärv av en egen domän
 • Professionell e-postkommunikation
 • Toppdomän för att öka förtroendet hos kunderna och snabbt kännas igen
 • Individuellt valbar Second Level Domain
 • Nya toppdomäner skapar individualitet
 • Skapa subdomäner för en tydlig struktur

Ett gott råd är att tänka igenom namnet på ditt webbprojekt noga, eftersom du i slutändan ska göra det lätt för intresserade att skriva in din domän i webbläsarens adressfält. Det optimala domännamnet ska vara kort och koncist, vara lätt att minnas och ha ett högt igenkänningsvärde för din affärsmodell. Det är bäst att välja termer från normalt språkbruk för att inte göra det svårare att skriva. Det kan också vara klokt att samtidigt registrera domännamn som innehåller skrivfel eller flera varianter av ditt domännamn.

Flytta en domän och använda STRATOs produkter

När du byter till STRATO kan du också direkt kombinera din domän med en av de attraktiva webbhotellsvarianterna. Det innebär att ditt webbprojekt drar nytta av STRATOs tillförlitliga webbhotell med obegränsad trafik, enkel domänhantering och många support- och säkerhetsfunktioner. Du kan till exempel designa om din webbplats helt och hållet med hjälp av vår sitebuilder. Du kan också välja ett professionellt webbhotell som är särskilt anpassat till hur komplex din webbplats eller webbutik är. Några av dina fördelar med STRATO i korthet:

 • Praktiska funktioner som domänomdirigering och DNS-inställningar ingår
 • Domänen kan användas för en exklusiv e-postadress
 • Enkel överföring av domäner
 • Professionell support via e-post, telefon och på webben
 • Utmärkt webbhotell eller WordPress-webbhotell till oslagbara priser
 • Omfattande säkerhetsprogram och regelbundna backupcykler för all din data

Flytta domäner i STRATOs kundinloggning

Domänflytten till STRATO är för övrigt ännu enklare om du redan är kund hos oss. I sådana fall behöver du bara logga in på din kundinloggning, fylla i motsvarande onlineformulär för byte av leverantör och ange din AuthCode från din tidigare domänleverantör. Efter domänflytten gör du helt enkelt de nödvändiga inställningarna för omdirigering i ditt webbutrymme. Alternativt kan du ladda upp din webbplats till servern om du till exempel har bokat ett webbhotellspaket.

Omfattande service hos STRATO

Om du byter leverantör och flyttar till den erfarna webbvärden STRATO med din domän kan du dra nytta av bekväma och allomfattande tjänster. Vårt förmånliga erbjudande innehåller även praktiska verktyg.

Jämför ditt nuvarande webbhotellspaket med våra erbjudanden och byt till STRATOs attraktiva tjänst. Din framgång är vårt mål – därför håller vi alltid koll på förhållandet mellan pris och prestanda. För att göra leverantörsbytet så enkelt som möjligt för dig tar vi hand om den formella delen av flytten. Du behöver bara skicka de nödvändiga uppgifterna till oss så sköter vi resten och meddelar dig så snart din domän har flyttats.

Till alla domänerbjudanden

Överföra en domän till en ny innehavare

Äger du en eftertraktad domänadress och har fått ett attraktivt erbjudande för den? Eller har du helt enkelt inte längre tid att regelbundet underhålla och uppdatera webbplatsen och vill lämna över den? Det finns många anledningar till att en domäninnehavare säljer en domän eller överlåter den till någon annan. För att processen ska gå smidigt finns det några saker du bör tänka på och samordna med den ansvariga registratorn. STRATO hjälper dig med domänförvaltningen och förklarar hur du överför en domän på ett säkert sätt.

Hur regleras domänflytten?

ICANN har formulerat en övergripande policy för domänöverföring. Därför måste respektive registrator – till exempel STRATO – kontaktas om domänen byter ägare. En registrator är ett företag eller en organisation som är ackrediterad av ICANN eller ett register (t.ex. Internetstiftelsen för .se-domäner) för att registrera domäner, beroende på toppdomänen. Så om du vill flytta en domän som har STRATO som värd är STRATO din första kontaktpunkt i egenskap av registrator. Läs också om det berörda registrets policy för domänöverföring. .se-domänerna, som är mycket populära i Sverige, administreras av Internetstiftelsen. Så länge .se-domänen inte är föremål för en domäntvist är den i princip överförbar.

Överföra en domän med STRATO

Vi har gjort domänöverföringsprocessen så enkel som möjligt för dig som STRATO kund. Du måste dock besvara en grundläggande fråga som är avgörande för det fortsatta tillvägagångssättet: Vill den framtida domäninnehavaren ta över hela webbhotellspaketet? Eller ska domänen överföras till ett nytt eller redan befintligt STRATO webbhotellspaket? Det första alternativet, övertagandet av hela domänvärdspaketet, är ett fullständigt övertagande av kontraktet. Köparen övertar alla avtalsenliga rättigheter och skyldigheter för STRATOs webbhotellspaket och alla domäner som ingår i det. För att göra en sådan fullständig avtalsöverföring ska du skicka oss blanketten för överlåtelse av avtal.

Om ett nytt eller befintligt webbhotellspaket ska användas efter att domänen har flyttats ska du skicka in ett formulär för domänflytt till oss. Om den framtida domäninnehavaren vill använda en annan leverantör krävs ett leverantörsbyte utöver bytet av domäninnehavare. Även här kan STRATO hjälpa till. I detta fall krävs en blankett för domäninnehavare och en blankett för uppsägning av kontraktet. Alla formulär återfinns i kundinloggningen och måste undertecknas av både den nuvarande och den framtida domäninnehavaren. Detta gör domänöverföringen med STRATO mycket enkel och säker.

Sammanfattning

 • Genomför domänflytt via STRATOs domänkoll
 • Använd flyttfunktionen och ange din AuthCode i nästa steg
 • Slutför beställningen genom att fylla i alla nödvändiga uppgifter på de följande sidorna och bekräfta dem
 • Så snart vi har mottagit beställningen får du tillgång till ditt kundkonto
 • I kundinloggningen kan du också ange AuthCode för din domän, om du inte redan har gjort det när du gjorde din beställning
 • Vi tar hand om alla ytterligare steg i domänflytten åt dig
 • Du kan kombinera din domän med andra webbhotellsprodukter från STRATO
 • Du har också möjlighet att sälja eller överföra din domän till någon annan

Till STRATOs domänerbjudanden

Vanliga frågor

Hur lång tid tar leverantörsbytet?

Flytten av din domän och din databas från din nuvarande leverantör av webbhotell till STRATO är vanligtvis klar inom några timmar. Vanligtvis är din webbplats därför mycket snabbt tillgänglig igen. Hur lång tid flytten tar beror också på om din tidigare leverantör måste ge sitt samtycke och hur snabbt detta samtycke ges.

Vad händer med mina e-postkonton när en domän flyttas?

Det är enkelt, snabbt och säkert att flytta ett e-postkonto från en annan leverantör till STRATO. För att göra detta använder du flyttjänsten, som inte kräver att man installerar någon programvara. Inga filer försvinner, vilket innebär att eventuella juridiska problem med skyldigheten att bevara handlingar kan uteslutas.

Hur påverkar leverantörsbytet min rankning på Google?

Om du bara flyttar en befintlig domän och allt dess innehåll påverkar det inte din ranking. STRATOs infrastruktur är generellt sett utformad för hög prestanda, vilket innebär att laddningstiderna ofta är kortare än hos den nuvarande leverantören, vilket får ett positivt betyg av Google. Om flytten till STRATO är kopplad till en ny domän bör du omdirigera allt innehåll från den gamla domänen till den nya webbplatsen via 301-omdirigering och meddela adressändringen i Google Search Console.