Sök och hitta domän med STRATO. Lätt som en plätt.

  Sök och hitta domän

  Ett bra domännamn är viktigt både för ditt varumärke och sökmotorernas förmåga att ranka det rätt. Låt oss prata mer om det. Men först – några ord om hur enkelt det är att söka och hitta domän hos oss på STRATO.

  Domännamn är din hemsidas adress på internet; det namn som dina kunder skriver in i sin browser när de vill besöka din webbplats. Och med oss på STRATO är det lätt att hitta en domän som passar dina behov. Vår sökfunktion fungerar såhär:

  • Skriv in det namn du önskar i sökrutan. Om du redan nu vet vilken toppdomän (.com, .se, .nu, etc) du vill ha, skriv in den också. Om du är osäker kan du skippa det.
  • Nu kommer du få se om ditt önskade namn är ledigt – samt en lista på vilka toppdomäner kopplade till namnet som är lediga och potentiellt vilka som inte är det. Om ditt namn är upptaget i din önskade toppdomän och några till, men ledig i en lite mer ovanlig (som exempelvis .biz eller .info) bör du försöka hitta ett annat namn på din webbplats. Annars är risken för förväxling och förvirring stor.
  • Har du hittat ett domännamn som funkar? Toppen! Klicka då på knappen ”Välj”.
  • Slutför beställningen och komplettera eventuellt med tilläggstjänster som webbhotell, webbshop eller vårt eget hemsideprogram Sitebuilder – för dig som vill bygga proffsiga hemsidor utan förkunskaper.

  Vi har en användarvänlig sökfunktion för att söka och hitta domän.

  Håll ditt domännamn kort, minnesvärt och lättstavat

  Specialtecken och siffror i ett domännamn ser möjligen lite coolt ut i vissas ögon, men är generellt sett dåligt ur alla andra aspekter. Sökmotorerna kan bli förvirrade och dina kunder kan ha svårt att komma ihåg det eller stava fel. Det är alltså mycket bättre med ett kort, minnesvärt och lättstavat namn. Om du har ett företag eller en förening är det också bra om din domän i möjligaste mån heter likadant.

  Glöm inte bort din vän, sökmotorn

  Domännamnet kan påverka hur sökmotorer rankar din webbplats i sökresultaten. Att inkludera relevanta sökord i ditt domännamn kan hjälpa dig att förbättra din rankning för just dessa sökord. Det är dock viktigt att inte stoppa in för många sökord, eftersom detta kan ses som oseriöst spam och skada din ranking. Tänk också på att använda en toppdomän som matchar var din målgrupp finns. Till exempel är ".com" populärt för en global publik, medan ".se" är bättre lämpat för en svensk publik. Sökmotorerna kommer att agera i enlighet med detta.

  Det här ingår när du beställer och registrerar en domän via oss på STRATO

  • En egen domän
  • Ett SSL-certifikat som krypterar trafiken = säker webbplats
  • Digitala visitkort – med kontaktinformation om du inte hunnit bygga en sajt
  • 5 subdomäner – exempelvis ”kontakt.[domännamn].se” eller ”butik.[domännamn].se” i stället för bara ”www.[domännamn].se”. Du kan skapa fem egna subdomäner kopplade till din hemsida som passar din verksamhet och dina behov.
  • En förberedd e-postlåda som gör att du kan sätta upp mejl kopplade till ditt domännamn
  • DNS-inställning som gör att din nya domän och e-post kan vidarebefordras till eventuellt befintliga domäner

  Läs gärna mer om domänpaketen från STRATO – och behöver du en plats att hosta din sajt (servern den ska finnas på) så erbjuder STRATO webbhotellstjänster. Sist men inte minst, Sitebuilder hjälper dig att själv designa och bygga en proffsig sajt från bara 49 kr/månad.

  Till domänpaketen

  Vanliga frågor

  Hur söker man efter och hittar en domän?

  Du börjar med att söka efter ditt tilltänkta domännamn för att ta reda på om det är ledigt. Välj bland resultaten och registrera det som passar. Det går på ett kick med några klick.

  Vad behöver man tänka på när man ska välja domännamn?

  Håll det kort, minnesvärt och rättstavat. Undvik specialtecken och siffror i namnet. Sökmotorerna kan bli förvirrade och dina kunder kan ha svårt att komma ihåg det eller stava fel. Har du ett företag eller en förening är det bra att i möjligaste mån registrera en domän som heter likadant.

  Ska man välja .com, .se eller någon annan toppdomän för sitt namn?

  Generellt passar ”.com” en global publik bättre än ”.se” som riktar sig mot den svenska marknaden. Sökmotorerna kommer ta hänsyn till vad du valt när de rankar din sida. Det kan dock vara bra att registrera sitt namn under många toppdomäner för att skydda sitt varumärke. Det finns också en rad kreativa toppdomäner som kan användas om det stödjer ditt syfte på ett relevant sätt. Använd vår enkla sökfunktion för att söka domän!

  Jag har registrerat ett domännamn, vad ska jag göra nu?

  Grattis! Nu börjar det roliga. Det första du behöver tänka på är att skaffa ett webbhotell, det vill säga någon som agerar värd för din sajt på en server. Läs mer om de webbhotellserbjudande STRATO har kring detta. Sen måste man ju ha själva hemsidan också. Och nu blir det riktigt kul. Vi har nämligen lagt ned ordentligt med resurser för att ta fram ett mycket användarvänligt hemsideprogram som heter Sitebuilder. Välj mellan olika paket beroende på behov. I dessa ingår även e-postadresser kopplat till ditt domännamn. Och mycket mer.